Társasházi jogász válaszol


Tisztelt érdeklődő !

Amennyiben kérdése van speciális társasházi ügyben, dr.Izsák Orsolyának ezen fórumon keresztül tegye fel kérdését.
A válaszom az érdeklődők által megadott tényállási elemekhez igazodnak, értelemszerűen ha nem az összes információ áll rendelkezésemre a válasz nem is tükrözheti le a tényleges jogi megoldást.
MINDEN HÉTEN CSÜTÖRTÖKÖN VÁLASZOLOK KÉRDÉSEKRE.
Aki a fórumon részt vesz egyben hozzájárul ahhoz, hogy a Dr.Izsák Orsolya Ügyvédi Iroda által jegyzett facebook oldalon a hírfolyamban kérdéseiket és a választ közzé tehetik.
(A hozzászólások moderálás után jelennek meg!)

Hozzászólások

Tàrsashàzi villamos hàlozat cseréjènek szüksègessège

Tisztelt Tàrsashàzi Jogàsz!
A tàrsashàzban, ahol lakom, 15A-os kismegszakító van a villanyórànàl felszerelve, a társashàz lèpcsöhàzàban. A hàzban lèvö fogyasztók pàr hónapja mindig leverik a biztosítèkot a kinti óráról. Hívtam villanyszerelöt,aki a mèröhely bövítesère tett javaslatot, 32 A-re.Ez díjmentes lenne,ha a müszaki megoldàsok a tàrsashàzban lehetöve tennèk.Sajnos azonban ezek elavultak. Le is írta ezt szakvéleményében,hogy a bövítés nem lehetsèges.A tàrsasház, a korszerüsítésre árajànlatot kèrt.Úgy hatàroztak,hogy ez csak nekem jarna elönnyel,helyette pàr làtvàny fokozó beruhàzàst terveznek,mint amikor kifestettèk a lèpcsöhazat a gàzvezetekek csereje nelkül,amik össze voltak csupan tolva,ès amikor bemèrettem a szivàrgàst,kivonult a katasztrófavédelem,mert majdnem a levegöbe röpültek, akkora volt a szivàrgàs.Most ez van, hogy a villanyóra szikrazasok kozepette leold. Milyen lehetösegeim vannak?Birtokvèdelmi eljaras??Válaszàt elöre köszönöm!

Xena

Hőmennyiség-mérők cseréje/hitelesítése

Tisztelt Ügyvédnő!

Társasházunk közösképviselője levélben tájékoztatott minket (az összes lakót), hogy a 2004-ben üzembehelyezett hőmennyiség-mérőnk hitelességi ideje lejárt a hatályos mérésügyi törvény, ill. a végrehajtásáról szóló kormányrendelet értelmében. Hivatkozik még a társasházunk okiratára és szabályzatára, hogy az eszköz 4 évenkénti cseréjéről kötelesek vagyunk gondoskodni. Szeretnék érdeklődni, hogy a törvény (1991 évi XLV törvény a mérésügyről) ill. a kormányrendelet (127/1991 (X.9)) értelmében tényleg kötelező-e csere/hitelesítés, ill. annak költsége a lakókat terheli vagy esetleg a szolgáltatót.

Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel,
H. Gábor

közös költség vagy bérleti díj?

Tisztelt Ügyvédnő!
Társasházunktól kibéreltem egy tárolót meghatározott bérleti díj fejében határozott időre. A megállapodás szerint teljesítettem is. A bérleti díjról kértem számlát a nevemre, a fenti társasházban tulajdonos vagyok. A közös képviselet a fenti bérleti jogviszonyunkat úgy könyveli, mint rendkívüli közös költség befizetést a közös tulajdonú ingatlanrész többlethasználataként, s a számlát csak a forrásadó általam történő extra befizetése után hajlandó kiadni. Pontos bérleti szerződés nem íródott, viszont emailen leírták a havi bérleti díj összegét. Mivel az egyik megoldás további adó befizetésével jár a ház részéről, a másik nem, melyik a jogszerű eljárás? Én nem szeretnék asszisztálni egy nem jogszerű magatartáshoz, viszont a társasházi jó hangulat megtartása is fontos számomra. Segítségét előre is köszönöm!

Parkolás

Tisztelt Ügyvédnő!
Társasházunk előtt egyre fogytak a parkolóhelyek! A lakók (megjegyzem jogosan) elkezdték kirakni a magánparkoló táblákat kocsijuk rendszámának feltüntetésével. Ezt követően "csakazértis"hozzáállással a többiek is elkezdték levédeni a saját kis parkoló területüket, többen olyanok akiknek nincs is gépjármű a tulajdonukban! Rendszerint a bejárathoz legközelebb eső parkolók elé kikerültek a magánparkoló fsz.9 vagy emelet 14 stb. táblák! Amik azóta is éjjel-nappal üresen állnak!! Nyilván mert nincs mivel odaparkolni!Több idős , nehezen mozgó lakó is, vagy mint pl. én csecsemővel, babahordozóval, gyakran nagybevásárlàs utàn messziről cipekedve jutok be a hàzba! Kérdezném jogos ez csak embertelen!? Vagy lehet olyan kikötés, hogy csak az tarthat fenn parkolóhelyet, akinek kocsija is van?!
Érdekesség képen, az egyik lakó garázst vásárolt, amit lomtárnak használ, most üresen tartja a parkolóhelyét, mondván az unokája havi egyszer elviszi bevásárolni, legyen hova beállnia, amíg ő beszáll a kocsiba!!!!
Köszönettel

Társasházi parkoló lekerítése

Tisztelt dr.Izsák Orsolya!

6 lakásos társasházban (sorház) élünk. Az alapító okirat szerint minden lakáshoz tartozik egy parkoló, melyet a tulajdonos kizárólagosan használhat. Két tulajdonosnak le van kerítve a parkolója drótkerítéssel és így gyakorlatilag a saját kertjén belül parkol, 2 olyan parkolóhely van, ahol duplán állnak az autók, azaz 2-2 autó egymás mellett. Az egyik ilyen parkolóhely meg van felezve drótkerítéssel, így az egyik tulajdonos szintén a kertjén belül parkol. 3 tulajdonos nem rendelkezik lekerített parkolóval. A mi parkolónk nyitott volt ezidáig, nem volt lekerítve, a közös udvarrészen játszó gyerekek sok esetben ott bújócskáztak, fogócskáztak, sokszor szintén sérüléseket okozva a játékszereikkel. A mi parkolóhelyünk szomszédos a szomszédunk parkolójával, a saját autójukhoz a mi autónk mögött járnak el, egy kb.50cm-es sávon (sajnos szorgalmi út nem lett kijelölve az építéskor, ahol járhatnának úgy, hogy nem veszélyeztetik az autónk épségét). Rendszeresen sérüléseket okoznak az autónkban azzal, hogy azon a keskeny sávban járnak, holott a saját kertjükből és a gyalogos bejárón is meg tudnák közelíteni az autójukat.Sajnos ezeket a sérüléseket nem vállalják, így az anyagi teher mindig ránk szakad. De nemcsak az autójukhoz járnak ott át (mikor autóval mennek el valahova), hanem a gyalogos közlekedést is ott és a két autó között bonyolítják, mondván, nem másolnak kulcsot minden családtagnak a gyalogos kapuhoz, az autóbeállójuk kapuját pedig folyamatosan nyitva tartják (ez is aggályos számomra). Mi nemrégen lekerítettük ezt a parkolót egy drótkerítéssel saját pénzünkből, kaput is csináltattunk rá, az átjárás így számukra is biztosított, azonban a többi ott játszadozó, labdázó gyerektől legalább megóvjuk az autónkat. A kérdésem az lenne, hogy felhúzhatunk-e egy drótkerítést a két autó közé, hogy a saját parkolónkat csak mi használjuk, azon keresztül senki más ne tudjon közlekedni (hiszen nem szükséges, a szomszéd a kertjén keresztül és a gyalogos kapun keresztül is meg tudja közelíteni az autóját). Köszönöm megtisztelő válaszát.

beszámoló közgyűlés

Tisztelt Társasházi Jogász!
Társasházunk rendes éves beszámoló közgyűlésére idén május 23-án került sor. A közgyűlés a SZB. kérésére nem fogadta el a 2017. évi beszámolót, mivel abban durva, tízmilliós számszaki hiba volt, a könyvvizsgálat ellenére. A közgyűlés összehívása előtt a hibát a SZB elnöke jelezte a közös képviselő és a társasházi könyvelő felé, de a beszámoló mégis a számszaki hiba javítása nélkül került a tulajdonosok és a Közgyűlés elé. A Közgyűlés jegyzőkönyvében rögzítésre került határozat alapján ismételt közgyűlés összehívása szükséges a módosított beszámoló elfogadására. A közgyűlés a beszámolót nem fogadta el, de a 2018. évi tervet igen, mivel sok megkezdett felújításunk már folyamatban volt, illetve nem halasztható. A közös képviselettel nincs képviseleti szerződésünk, csak az éves beszámolók és tervek elfogadása nyújt jogalapot arra, hogy fizessünk a közös képviseletet, könyvelés illetve ingatlan üzemeltetés végzéséért. A Közös képviseletet ellátó szolgáltató többszöri kérésünkre sem hajlandó a 2017. évi beszámoló számadatainak javítására és új közgyűlés összehívására. Mit tehet a Társasház tulajdonosi közössége, illetve az SZB ebben az esetben? Törvényesen jár el a közös képviselő abban az esetben, ha előző évi beszámolóját a közgyűlés nem fogadta el? Meddig húzhatja a közös képviselet a beszámoló javítását? Segítségüket, véleményüket, javaslataikat előre is megköszönve, üdvözlettel: Tamás Ferenc résztulajdonos a SZB egyetértésével

Társasháztól bérelt üzlethelyiség üzlet elé kitelepedés.

Tisztelt Ügyvéd Nő!
Társasháztól bérelek egy üzlethelyiséget, nyár elején kihelyezésre került az üzlet elé egy fagylaltos pult.
Az üzlethelyiség egy “beugróban található” és a szomszédos házak oldalában garázsok vannak. Az egyik garázs tulajdonosa kitalálta, hogy Ő nem tud beállni a garázsába a fagyis pulttól. (A pult és a garázs között 10m távolság van, egy parkolóban is max fele ennyi a hely, a garázs tulaj vezetési képességei jelentősen korlátozottak). Többször volt kint a közterület felügyelet, mindent szabályosnak talált. Most a közös képviseő írt egy levelet, hogy mivel Ők nem járultak hozzá a kitelepüléshez és zavarom a tulajdonosokat vele, 3 napon belül távolítsam el a pultot. A házhoz tartozó 80cm területre hovatkoznak, ami felett állításuk szerint Ők rendelkeznek. Beszéltem 4 boltossal, 2 másik közös képviselővel, senki sem hallott még erről, mindenhol az Önk. Által engedett 1 m-t veszik figyelembe. A bérleti szerződésemben még a 80-as szám sem szerepel, nemhog az hogy arra engedély kellene.
Egyedül a reklám tábla kihelyezést kötötték előzetes szerződéshez, az általuk kapott levélben pedig közölték, hogy a fagylaltos pult ugyanabba a kategóriába tartozik mint a reklám tábla.
Ilyen valóban létezik? Vagy csak félre akarnak tájékoztatni ?
Mivel a fagyis pult eltávolítása jelentős anyagi kárt okozna, így remélem van számomra kedvező megoldás.
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét!

Társasházi osztatlan közös tulajdon használatának átengedése

Tisztelt Ügyvédnő!
Társasházunk az osztatlan közös tulajdon használatát szeretné átengedni az egyik tulajdonosnak 99 évre. A Közgyűlés milyen arányú szavazata szükséges a használat átengedéséhez?
Köszönettel
Rapcsák Zsuzsanna
közös képviselő

TH tetőfelújítás

Tisztelt ügyvédnő!
Tetőtéri lakásban lakok amit 1997-98-ban adtak át. Tudtommal a Th tartozik 4db lépcsőház ami úgy néz ki, hogy kétszer L alakba van összeépítve mint 2-2 lépcsőház viszont a mi tetőszerkezetünk külön álló (tűzfalnál osztott) a mellettünk lévő lépcsőháztól. A mi lépcsőházunkba 10 lakás van. Nagyon rossz a tető szigetelése mivel télen -5 fokban nem lehet kifűteni és 8-12 fok van a lakásban, nyáron meg melegebb van bent mint kint az utcán. Szeretnék tetőtéri ablakokat is cserélni csak sajnos ahhoz meg kell bontanom a tetőt. Az lenne a kérdésem, hogy az esetleges közgyűlésen minden tulajdonosnak el kéne fogadnia vagy csak elég az én lépcsőházamnak illetve az ablakcseréhez is kell az engedélyük?

Tisztelettel L.Gábor!

motorkerékpár

Tisztelt dr. Izsák Orsolya

Régi tipusú körfolyósós társasházban élek a földszinten. A negyedik emeleti lakó a motorját többszöri kérésem ellenére is az ablakom alatt helyezi el, lelakatolva a lépcsőkorláthoz. Hiába kérem, nem távolítja el onnan, mondván, hogy joga van hozzá, hiszen ő itt tulajdonos én pedig csak a ház szolgálati lakásában élek. A benzingőz folyamatosan érezhető a lakásban. Más szellőztetési lehetőségem nincs, mivel a lakás egy szobás, csak ez az egy ablak van rajta. A közösképviselő semmit nem tesz. A háznak pedig nincs házirendje. Mik a jogaim és mit tehetek ez ellen.

Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel Kitka Krisztina

Lépcsőházi rács

Üdvözlöm! Lépcsőházi rácsot szeretnék csináltatni, arra engedélyt kell kérni? ha igen akkor azt honnan?
Előre köszönöm!

Klima berendezés telepitése.

Tisztelt ügyvédnő. Kérdésem a következő lenne.Társasházban lakom tetötérben.A kedves szomszédom albérlö ráadásul ,klimát szereltettet föl .A gond az lenne hogy a lakásom fölött lévö tetön vitte be a szaki a csoveket ill az áramot.A szellozo cserepet folhasznalva.A berendezest egy szellozo kemeny oldalara furtak fol ,a kondenz vizet a cserep alatt vezetek el eg, csoben.Mikor meglatam az infarktus kerülgetet.A tető közös tulajdon de még is csak az én tulajdonkm teteje.Semmilyen megkérdezés nem történt a szomszéd tészeröl hogy bele egyezem e.A közös képviselőnek levélben értesitettem a helyzetröl hát a füle botját nem mozditotta.A plane az hogy 10 nm teraszom van es ez a berendezes par metere van.Ga élvezni szeretnem a teraszon eltoltott idot.A klima bugasat vagyok kenytelen hallgatni.Ezt en nem szeretnem.Ilyen esetben mi lenbe a dolga a közösképviselönek.?Vagy ha ö nem akkar tenni semmit.Nekem milyen eszközök allnsk rendelkezesemre.

Tisztelt Dr.Izsák

Tisztelt Dr.Izsák Ibolya!

Társasház tetőszerkezetében minimális átalakítás történt több, mint 10 évvel ezelőtt, valamennyi tulajdonos sajnos csak szóbeli beleegyezésével. (Alapító okirat már volt, SZMSZ és Házirend még nem). Személyes konfliktus miatt az egyik tulajdonos (kb.25%-os tulajdoni hányaddal) emiatt most jogi lépésekbe kezdett. A többi tulajdonos egybehangzóan továbbra is hozzájárul a jelenlegi állapot fenntartásához. Milyen szankcióra számíthat aki az átalakítást megcsináltatta?
(Az SZMSZ szerint még 4/5-ös többség szükséges a közös tulajdont érintő változtatásokhoz, a törvény szerint viszont ez már kevesebb.)

Köszönöm segítségét és várom válaszát.
Üdv.
S.Éva

költségelosztó

Üdvözlöm!

Az lenne a kérdésem, hogy a 157/2005. Kormányrendelet 6. mellékletében foglalt - fűtési költség elosztásával kapcsolatos - korrekciós tényezők vonatkoznak-e olyan társasházakra, ahol saját kazán működik, azaz nem a távhőszolgáltató biztosítja a fűtést?

Köszönettel
Körmendy Réka

költségelosztó

Üdvözlöm!

Az lenne a kérdésem, hogy a 157/2005. Kormányrendelet 6. mellékletében foglalt - fűtési költség elosztásával kapcsolatos - korrekciós tényezők vonatkoznak-e olyan társasházakra, ahol saját kazán működik, azaz nem a távhőszolgáltató biztosítja a fűtést?

Köszönettel
Körmendy Réka

rágcsálóírtás

Tisztelt Jogásznő!
Társasházunkban 3. emeleti lakásban egeret találtak. A lakás gazdája nem híres a rend és tisztaságról. Kinek a kötelessége az írtás? Tulajdonosnak saját költségén vagy társasházi közös pénzből a közös képviselőnek?
Válaszát megköszönve: " Anni" .

Rágcsálóírtás!

Kedves Anni!

Amennyiben a lakásban találták a tulajdonos dolga,de az egér nyilvánvaló a tulajdoni viszonyokat nem ismeri így célszerűnek látszik egy társasház által finanszírozott írtás.
Üdvözlettel, dr.Izsák Orsolya

SZMSZ érvényessége

Tisztelt Ügyvédnő!

A Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) változtatásához tudtommal a teljes tulajdoni hányad 50% +1 szavazat szükséges. Az előző IB elnökök idején többször változott nálunk az SZMSZ, kb 15 év leforgása alatt. Egy mostani ellenőrzés felfedte, hogy egyik esetben sem volt meg ez a követelmény, ellenben soha nem élt panasszal egy lakótárs se. Így abban a tudatban voltunk, hogy a jelen változat érvényes. Ebben a helyzetben mi a teendő? Melyik változat az érvényes? A 14 évvel ezelőtti eredeti vagy az utolsó ami kb 2 évvel ezelőtti változtatás eredménye?

Köszönettel
Molnár Lajos

Szmsz érvényessége

Tisztelt Molnár úr!

Miután az utolsó szmszt nem támadta meg egyetlen tulajdonostárs sem 60 napon belül a bíróságon így bár nem jogszerűen fogadták el,de ennek csak akkor lenne jelentősége ha a bíróság ezt megállapította volna.
Üdvözlettel,dr.Izsák Orsolya

lLépszőházi szellőztetés

Tisztelt dr Izsák Orsolya!
Szeretnék érdeklődni mit lehet tenni, ha a 4 lakásos társasházban a két földszinti lakók a z étel szagot és egyebet a lépcsőházba szellőztetik, . Vagyis konkrétan, szinte mindig tárva a bejárati ajtajuk. Szépen kértem , zárják be, erre a válasz nyissam ki fent az ablakokat /amik persze nyitva vannak/ és nyissam ki fent a padlás ajtót. Erre nem vagyok hajlandó mert az összes port kihozza a huzat. Az előszobám tele van ételszaggal bundás kenyér, sült szalonna esetleg éget étel szaggal. Kérdezném, hogy kihez fordulhatok, mit tudok tenni.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel. Timár Adél

Lépcsőházi szellőztetés

Tisztelt Tímár Adél!

Valóban nagyon kellemetlen helyzet,a jegyzőhöz fordulhat birtokvédelemért.
Üdvözlettel:dr.Izsák Orsolya

Szennyvíz hálózat szavatossági,vagy garancia ideje

Tisztelt Ügyvédnő!

12 éve épült társasháznál probléma van a szennyvíz rendszerrel. A kivitelező mennyi ideig felelős a szennyvíz rendszer hibája miatt. Építmény pl. garázs ráépült utólag a szennyvíz nyomvonalára, szabályos-e, kivitelező felelőssége?
Köszönöm szépen a lehetőséget.
email: kozpontitarsashazkezelo@gmail.com

Szennyvíz hálózaz szavatossági ideje

Tisztelt központi társasházkezelő!
5 év a szavatossági igény érvényesíthetősége kivéve ha a szerződés eltérően nem rendezi.A véleményem hogy a társasháznak saját költségén kellene rendbe tenni a vonatkozó részeket.
Üdvözlettel,dr.Izsák Orsolya

Szellőző járat

Tisztelt Ügyvédnő!

4 emeletes panel lakás földszintjén élek családommal, három gyermekkel és párommal negyedik gyermekünket várjuk. Az utóbbi két napban a WC mögött elhelyezkedő szellőző járatból ijesztő, fura, kaparászó, mocorgó hangok szivárognak ki. Felhívtam közös képviselőmet, elmeséltem neki problémámat és segítséget kértem a szellőztető járat feltérképezésében, esetleges tisztításában. Sajnálatos módon - a lehető legfinomabban fogok fogalmazni - nem tanúsított érdeklődést a problémát illetően, hiába fejeztem ki aggodalmamat az esetleges fertőzések veszélyeiről.
Az volna a kérdésem, hogy esetemben a közös képviselő közbenjárása a leghathatósabb eszkaláció? Azaz neki kell segíteni megoldani a problémát? Olvasatomban igen. Esetleges továbbra is fennálló tartózkodó magatartás esetén mi volna a további teendőm azt illetően, hogy felszólítsam, rábírjam a hatáskörének gyakorlására?

Köszönöm előre is válaszát!
Tisztelettel,
Balázs

Szellőző járat

Kedves Balázs!

Javasolnám hogy amennyiben a közös képviselő hasonló magatartást tanúsít úgy forduljon a jegyzőhöz birtokvédelemért.
Üdvözlettel dr.Izsák Orsolya

Plusz közösképviseleti díj a megfizetett közösköltség felett.

Jó napot.
Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy egy 10 lakásos társas házban lakunk ahol a közösképviseleti dijjon felül pluszban negyed évente körübelül 30 ezer forintot kér a közös képviselő udvar takarítás címen amihez nem tud számlát adni, viszont a lakóház rendeben tartása a mi dolgunk sajat költségen.
Az lenne a kérdésem ezt így követelheti a közösképviselő, hogy sem elszámolni mire költi ( a lakó közösség tartja saját pénzből rendben a közös helységeket) sem számlát nem tud róla adni.
Köteles vagyok fizetni, ha nem akkor ezt hova kellene bejelentenem?
Köszönöm válaszát! E.

Plusz közös képviseleti díj

Kedves E!
Nézze meg az elfogadott tavalyi és idei költségvetést,ha be van tervezve a költség és bírósági úton nem támadták meg akkor mindenképpen fizetni kell.Jövőre az elszámoló közgyűlésen legyen résen.
Üdvözlettel
dr.Izsák Orsolya

megkülönböztetés

Tisztelt Cím!

Érdeklődöm, hogy megtámadható-e a többi lakóval szemben való negatív diszkrimináció vagy az egyenlőség elvébe ütközően, illetve egyéb más miatt az alábbi helyzet.
A közgyűlés megszavazta 2006. 05.08. hogy egy belső kertel rendelkező társasház 1 db lakójának 2db parkolóhelyért nem kell fizetnie egy kis terület kertgondozása miatt (fűnyírás, sövényvágás). Télen, ősszel, tavasszal semmilyen gondozást nem végez az illető. Az összes többi lakónak fizetnie kell havonta a parkolóhely használatért. Nincs annyi parkolóhely, ahány tulajdonos be szeretne állni az autójával. Emiatt a többieknek külön fizetniük kell éves kerületi parkolást vagy alkalmanként parkolójegyet kell venniük. Véleményem szerint, akiknek az utcán kell parkolniuk ugyanolyan joguk lenne a benti parkoláshoz. Bárki más is elvállalhatja a "kertgondozást", hogy ingyen parkolhasson.

"Érdekes módon a ennek az ingyen parkoló tulajnak a felesége a számvizsgáló bizottság tagja,aki mindig, mindent rendben talál.

Amennyiben megtámadható, kérem írja meg melyik törvény alapján.

Köszönettel

Hunijasz

Megkülönböztetés

Tisztel Cím!

A társasházi törvény alapján lett volna megtámadható, a közgyűléstől számított 60 napon belül.
Üdvözlettel,dr.Izsák Orsolya

megkülönböztetés

Tisztelt Cím!

Érdeklődöm, hogy megtámadható-e a többi lakóval szemben való negatív diszkrimináció vagy az egyenlőség elvébe ütközően, illetve egyéb más miatt az alábbi helyzet.
A közgyűlés megszavazta 2006. 05.08. hogy egy belső kertel rendelkező társasház 1 db lakójának 2db parkolóhelyért nem kell fizetnie egy kis terület kertgondozása miatt (fűnyírás, sövényvágás). Télen, ősszel, tavasszal semmilyen gondozást nem végez az illető. Az összes többi lakónak fizetnie kell havonta a parkolóhely használatért. Nincs annyi parkolóhely, ahány tulajdonos be szeretne állni az autójával. Emiatt a többieknek külön fizetniük kell éves kerületi parkolást vagy alkalmanként parkolójegyet kell venniük. Véleményem szerint, akiknek az utcán kell parkolniuk ugyanolyan joguk lenne a benti parkoláshoz. Bárki más is elvállalhatja a "kertgondozást", hogy ingyen parkolhasson.

"Érdekes módon a ennek az ingyen parkoló tulajnak a felesége a számvizsgáló bizottság tagja,aki mindig, mindent rendben talál.

Amennyiben megtámadható, kérem írja meg melyik törvény alapján.

Köszönettel

Hunijasz

Veszély

Jo estét kívánok.
A mi társas házunkban ,a forduló aljától nyílnak az ablakok.
Az a gond hogy veszélyben vannak a gyerekeink emiatt,4 éves gyerek és 2 éves gyerek.
Az említett ablak a második emeleten van,mi a harmadik emeleten lakunk,ahányszor becsukjuk,a közös képviselő,meg mások kinyitják,pedig akármelyik gyerek ki eshet ha nem fogjuk a kezüket.
Ugye milyen egy kis gyerek,oda rohan hogy kinézne hogy mi van kint,és megtörténik a nagy baj.
Az a kérdésem mi a teendő ebben az esetben. Hová forduljak,vagy kihez forduljak.
Még annyi hogy a közös képviselő itt lakik a másodikon,és mindenbe bele köt a gyerekekkel kapcsolatban.
Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm.

Veszély

Tisztelt szülő!
A közgyűléshez kellene fordulni,a házirendbe szabályozni a kérdést.
Üdvözlettel:dr.Izsák Orsolya

tetöablak csere/javítás

Üdv!
Tavaly vásárolt társasházi lakás tetöablaka a tárgy. A tetöablak a tetö hibás vízelvezetése miatt elkorhadni látszik, lassan csak cserével javítható. A vízelvezetés hibája miatt beázás is történt a tetötéri szobában. A kérdés az, hogy a tetöablak (mint külsö hélyszerkezeti elem) cseréjét a társasháznak kell e finanszíroznia. Hogy kell belekezdeni egy ilyen müveletbe? A csere nyilván csak a tetö megbontásával végezhetö el. Mi alapján történik ennek a megállapítása?

Tető javítás!

Tisztelt érdeklődő!
A problémát a közös képviselő felé írásban jelezni kell.Ezt követően függően az elfogadott költségvetéstől és a belső szabályzatoktól vagy saját hatáskörben intézkedik vagy közgyűlést hív össze.

Üdvözlettel,dr.Izsák Orsolya

Közös vagy magán tulajdon

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!
A segítségét kérném, hogy a társasház alapitó okiratában szereplő: a közös tulajdonban maradó részek 12. pontja szerint a "Csatorna alap és ejtővezeték a külön tulajdon leágazó vezetékéig" értelmezése miatt.
Ez a vezetékszakasz csak ezt a lakást érinti, melyet az alattunk lakó lakásából lehetne megjavítani, mert a ház alatt a földszinti aljzat alatt van a hiba.
Kérem szíveskedjen segíteni, mert a lakók között azóta is vita van, hogy közös vagy magán tulajdon.
Köszönettel:
B.Judit

Közös vagy magántulajdon

Kedves Judit!
Nem nagyon értem,kérem a kérdést pontosítani.
Üdvözlettel,dr.Izsák Orsolya

Közös vagy magán tulajdon

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!

Közös vagy magán? a "Csatorna alap és ejtővezeték a külön tulajdon leágazó vezetékéig"

Köszönettel: V.B.Judit

Dohányzás erkélyen

Tisztelt Orsolya!

Egy kis lakóközösségű társasházban élünk. Márciusban beköltözött a szomszédunkba egy láncdohányos házaspár kisgyermekükkel. A problémánk, hogy az erkélyüket használják a dohányzásra, ezáltal mi nem nem tudunk, akkor szellőztetni, amikor szeretnénk, mert az összes dohányfüst beáramlik a lakásba, főként a gyermekeink szobájába, és a mi hálónkba! Volt olyanra is példa már, hogy mi is kint voltunk az erkélyünkön a gyerekekkel, és nem zavartatták magukat, ugyanúgy rágyújtottak, és nem érdekelte őket, hogy kisgyermek van a közelben. Arról nem is beszélve, hogy a lépcsőházban sem lehet emiatt nyitva az ablak, mert akkor azt is ellepi a cigaretta füst. A közös képviselőnk nagyon nem tud a helyzettel mit kezdeni. Mi szeretnénk a házirendbe beletetetni, hogy legyen tilos a dohányzás az erkélyen, amennyiben az más lakók kárára történik. Az alapítóokirat szerint az erkély is a magántulajdonhoz tartozik, és a közösképviselő emiatt azt mondja, hogy ezért az erkélyen való dohányzást nem szabályozhatjuk a házirendben. De ezt mi nagyon nehezen tudjuk elfogadni, hogy egyszerűen nekünk, mint nem dohányzóknak kellene alkalmazkodnunk a dohányosokhoz, és körülbelül őrt állni az ablaknál, amikor az nyitva van, ha nem szeretnénk dohányfüstöt a lakásunkba. Ráadásul ki is jelentették, hogy őket nem érdekli az, hogy hozzánk jön be a cigaretta füst, és nem is hajlandóak változtatni az erkélyen való dohányzáson.
Kérdésem, hogy mit lehet ebben a helyzetben tenni? Érdemes birtokvédelmi eljárást indítani, vagy jogi útra terelni a probléma megoldását?

Várom válaszát!
Köszönettel,
E. Krisztina

Dohányzás erkélyen

Kedves Krisztina!
Birtokvédelmi eljárásnak van helye!
Üdvözlettel,dr.Izsák Orsolya

Meghatalmazás

Tisztelt Orsolya!

Jelenleg éppen KK és Gondnok váltás előtt állunk mert nem vagyunk megelégedve velük. Eljutottunk odáig, hogy összehívtuk a közgyűlést, 24% igényelte az összehívást s ezen személyek szerettek volna anonimitást élvezni a gondnokunk agressziója miatt is.
Itt szeretném megkérdezni, hogy törvényileg helyes-e ,hogy a KK a jövőbeli közgyűlést összehívó levele mellé csatolta azon személyek nevét , aláírását, tulajdoni hányadát akik anonimitást szerettek volna élvezni a Gondnok és egyes lakók felé?

Továbbá másik sarkalatos kérdésem:
Gondnokunk gőzerővel keresi fel azon idős személyeket akik nem akarnak válltozást mondván nem törődnek a társasház balyos dolgaival. Megteheti-e gondnokunk akik cégként van szerződésben a társasházunkal, hogy meghatalmazásokat gyűjt saját maga újraválasztására?

Előre is nagyon köszönöm a válaszait!
Ági

Kié vajon a csatornaszakasz?

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya ügyvédnő!
Nemrég vásároltunk egy 30 nm-es kis társasházi lakást, amely az 1960-as évek közepén épült. A belső vezetékek cseréje, vízvezeték, áramvezeték, ami a lakáson belül van, megkezdtük. Sajnos egy olyan konstrukciós hibája van az egész épületnek, amely a szennyvízelvezetést érinti. Minden felsőbb lakásból a szennyvízvezeték az alatta lévő lakásban, szabadon láthatóan, a fürdőszobában csatlakozik bele a fő elvezető csőbe, azaz a felső szomszédunk szennyvize az én fürdőszobámban egy eternit csövön keresztül folyik a közös vezetőcsatornába a WC-m felett, a fejem felett. Nos ez a régi eternit cső már átszivárog, még csak nedvesedik, de véleményem szerint a fürdőszoba felújítása előtt ezt mindenképp meg kell oldani.
A közös képviselőnek kétségei vannak, hogy ez a társasház feladata lenne. Véleményem szerint ez társasházi feladat, egyrészt mivel az egész házat érintő konstrukciós hiba, amely minden lakást előbb, utóbb érinthet, másrészt önmagában egyik lakásban sem megoldható külön a probléma, nem egyszerű leáztatás, hanem szennyvízelvezetési és közegészségügyi probléma (egyrészt a szennyvíz veszélyes anyag, másrészt a régi eternit cső azbesztet tartalmaz). Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Lipovszkyné Szlovák Zsuzsanna

közösköltség ill. rezsi elmaradás

Kedves Orsolya! Vásároltam egy lakást, de az előző tulaj felhalmozott 500 e Ft tartozást, amit nem hajlandó kifizetni. Az alapító okiratban benne van, hogy egyetemlegesen felel az eladó és a vevő. A lakásban lévő vízóra és hőmennyiség mérő allását a közösképviselőnek kell leadni és ő számlázza a a közös költséggel együtt minden hónapban. A lakáshoz van egy villanyóra, a Démásznál azt mondták, hogy a birtokbaadásnál leolvasott óraállásig az eladó fizeti a tartozást. Nekem, csak onnantól kell fizetni. Én szeretném kifizetni az elmaradt 9 hónap közösköltségét, de a víz ill. a fűtést nem. Megtehetem? Szeretném ha a ház az eladón hajtaná be ezeket a rezsi költségeket. Üdvözlettel: Bóna Rita

Társasház felújítása

Tisztelt Ügyvédnő,
Társasházunkban üzleti tevékenységet végző cég (kávézó) működik.
A társasház tetőtér beépítés fejében felújításra kerül. Erről szerződésünk, érvényes kivitelezési engedélyek vannak.
Az állványzás időpontja miatt a kávézó azt kérte, halasszuk ezt szeptemberre.
Megjegyzem azonnal is kezdődhetne a kivitelezés.
Az előzetes közgyűléseken soha nem merült fel kérdésként, aggályként ez a kérdés.
Most hogy megvannak az érvényes kivitelezési engedélyek, nemcsak az időpont lett csak miattuk elhalasztva, de pénzt is kérnek.
Forgalom kiesés miatt 3000000 forintot.
Állításuk szerint állvány alatt nem müködhetnek, nem lehet nyitva a teraszuk.
A terasz tehát a nyári hónapokban működne, szeptembertől pedig nem.
Mit tehet ilyenkor a lakóközösség aki egyértelműen zsarolt helyzetben van.
A prompt forgalomcsökkenését velünk fizettetné ki, a felújítás utáni értéknövekedést pedik megköszöni.
Válaszát megköszönve
Üdvözlöm

Galac Zoltán

zgalac@hotmail.com

Közgyűlési szavazás eredményének utólagos újraszámolása

Tiszelt Ügyvédnő!
Lakóházunkban az éves közgyűlésen szavazással döntöttünk egy szűk kör által tervezett felújítás ellen, ezt jegyzőkönyvben is rögzítették. A számolást a köz.képviselő és a jegyzőkönyv-vezető végezte, a pontos számokat nem kötötték az orrunkra.
Két nappal később a közös képviselő megüzente az egyik lakóval, hogy a lakógyűlés után újraszámolta a szavazatokat, hibázott a számolásnál, így mégis a felújítás-pártiak nyertek. Kérdésem az, hogy megteheti-e ezt? Érzésem szerint ennek nem ez lenne a szabályszerű módja. Hogyan kell eljárni ilyen esetben? (A gyűlésről készült jegyzőkönyvet is így, a történteket és az eredményt átírva tervezi kiosztani a lakóknak.)
Köszönettel,
A Lakó

kutyatartás a társasházban

Tisztelt Cím!

A társasházban megtilthatja a lakók többsége vagy a közös képviselő a kutyatartást? Az Szmsz-be bele lehet foglalni kutyatartást tiltó rendelkezést? Ha benne van az SZMSZ ben megis és nem jogszerű, hova lehet fordulni jogorvoslatèrt? Hol lehet a tarsashazi SZMSZ-t megtekinteni? Előre is köszönöm válaszát. Gábor

elektromos kábelek cseréje

Tisztelt Ügyvédnő!

Szeretném megkérdezni, hogy mik lehetnek a jogi következményei annak a lépésnek, hogy ha idő hiányában én a közgyűlés összehívása előtt saját költségen kicseréltetem a ház elektromos kábelének egy részét? (a kapacitás növelés csak így valósítható meg a lakásunkban) Sajnos a közös képviselő hölgy nem egyezett bele a közgyűlés összehívása nélkül, amely viszont max 30 napig elhúzódhat. Sajnos a munkálatok miatt nagyon sürgős ez a lépés.

Kérdésem arra irányul, hogy ha mi ezt a közgyűlés összehívása előtt megtesszük, számolnunk kell- e bármi jogi következménnyel?

Válaszát előre is köszönöm

közös képviselet

Tisztelt dr. Izsák Orsolya!

Az alábbiakban kérem a segítségét:
Végezhet- e közös képviselői tevékenységet az, aki magánszemély, nem tulajdonos az ingatlanban, nincs társasházkezelői végzettsége, de a tevékenységet díjazás ellenében teszi?
Kell-e minden esetben, hogy a közös képviselőnek legyen társasházkezelői végzettsége?

Válaszát előre is köszönöm: Andrea

Közös tulajdonú tároló

Tisztelt Orsolya!
2014-ben vásárolt lakásomhoz közös tulajdonú tároló szokásjog alapján lett átadva. Kinézte magának ezt az egyik tulajdonos, és a ház birtokvédelmet kért 2017-ben ellenem a jegyzőnél, mondván azt nekem át kell adni kiürítve. A birtokvita azonban 2014-ben már el is kezdődött, szóval bőven meghaladta annak időtartama az egy évet.
A Ptk 5:8.§ (1) bekezdése alapján a birtokos egy éven belül a jegyzőtől is kérheti az eredeti
birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését (tehát a bíróságtól is). Az egy éven túli
birtoksértések esetén a jegyző nem járhat el, ezek az ügyek kizárólag a bíróság hatáskörébe
tartoznak. Folyamatos birtoksértés esetén a határidő tekintetében az elkövetés kezdő időpontja a
mérvadó.
A jegyző határozatát el kell fogadni ebben az esetben, miszerint ki kell ürítenem a tárolót és át kell adnom 3 napon belül, vagy nem jogos a kérés.
Eljárhat e ilyen esetben a jegyző? Ha az ügy egy évnél régebbi?
Az alapító okirat, mely jelenleg is hatályos egyébként kimondja," hogy a közös tárolókat az eddig kialakult használati rend szerint birtokolják továbbra is."
Én a tároló kulcsát megkaptam az előző tulajtól, nem loptam, nem feltörtem stb.
Az önkormányzat azzal érvel, hogy a bíróságtól kérhettem volna jogorvoslatot..Na de ha törvény kimondja, hogy a jegyző nem járhat el az ügyben, akkor miért kellene vagy kellett volna a bírósághoz mennem?
Én úgy gondolom,ha nekik valami problémájuk van, akkor a bírósághoz kell menniük, nem pedig a jegyzőhöz.
Köszönöm válaszát:
Kisnémeth Szilvia

kérdés.

Kedves címzett!

Amennyiben az alapító okirat szerint a társasház osztatlan közös tulajdonát valaki beépíti és a saját lakásához csatolja, az kötelezhető a jogsértő cselekedetének saját költségen való megszüntetésére, tehát a közös tulajdonon álló szoba visszabontására? Amennyiben igen, mi ennek a leggyorsabb módja?

Köszönöm!

Közlekedő az ingatlanhoz csatolása

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A társas házunk földszinti lakója lakásfelújításba kezdett, ennek körében a lakás bejárata előtti 2,446 m2 nagyságú lépcsőházi közlekedőt az ingatlanjához kívánja csatolni. Ezáltal a bejárati ajtaját át szeretné helyezni a postaládák helyére.
Szavazásra bocsájtották ezt a kérdést.
Pozitív döntés esetén vállalja, hogy a saját tulajdonában lévő terasz burkolatának felújításakor elvégzi a szigetelést, mely a garázs fölött található. Vállalja a postaládák áthelyezését, illetve a kukatároló és a földszint lépcsőházának kifestését.
Kérdésem az volna, hogy az ilyen jellegű kisajátítás mennyire jogszerű?
Milyen arányban kell lennie a pozitív szavazatoknak?
Milyen értéket képvisel ez a lépcsőházi közlekedő és, hogy ezek a közös használatban lévő terek kinek a tulajdonát képezik? A tulajdonosok közös tulajdona? A tulajdonosoknak kellene kifizetni ezt a részt?
Előre is köszönöm a válaszát.
Hajnal.

Adatok élesítése

Keresse fel a Magyar Társasházkezelő nyilvántartó rendszert és élesítse adatait!