Társasházi jogász válaszol


Tisztelt érdeklődő !

Amennyiben kérdése van speciális társasházi ügyben, dr.Izsák Orsolyának ezen fórumon keresztül tegye fel kérdését.
A válaszom az érdeklődők által megadott tényállási elemekhez igazodnak, értelemszerűen ha nem az összes információ áll rendelkezésemre a válasz nem is tükrözheti le a tényleges jogi megoldást.
MINDEN HÉTEN CSÜTÖRTÖKÖN VÁLASZOLOK KÉRDÉSEKRE.
Aki a fórumon részt vesz egyben hozzájárul ahhoz, hogy a Dr.Izsák Orsolya Ügyvédi Iroda által jegyzett facebook oldalon a hírfolyamban kérdéseiket és a választ közzé tehetik.
(A hozzászólások moderálás után jelennek meg!)

Hozzászólások

Összeférhetetlenség

Kedves Dr. Izsák Orsolya !
Szeretném kérdezni, hogy a számvizsgáló bizottság tagja, vagy elnöke, végezhet e különböző épületgépészeti, vagy egyéb munkákat ( mint vállalkozó ) abban a TH.-ban, amelyben Ő maga a számvizsgáló bizottság tagja, vagy elnöke ? Hogy van az, hogy mindig az Ő árajánlata nyer !

Köszönettel, T. István

Takarítás

A ház társasházzá alakuláskor megszavazta, hogy a takarítást a lakók végzik úgy, hogy a szintet a 4 lakó beosztással és egy emelettel le a lépcsőt is, valamint a szemétledobót. Sajnos az új lakók fütyülnek erre, és a mi szintünkön, - bár 3 éve folyamatosan kérjük a képviselőtől e téma rendezését, sikertelenül - nem minden lakó csinálja és bizony mi is öregszünk, már nehezünkre esik. Pláne nem szeretnénk mások helyett dolgozni. Mit tehetnénk?

A másik kérdésem, működhet-e a ház SZMSZ nélkül?
Előre is köszönöm a választ.
Boda Magdolna

Szabálytalan lomtárolás a lakóparkban

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya
Lakóparkunkban, a közös használatban álló (szolgalmi út) külön HRSZ-al rendelkező részén, a lakópark építtetője által egy disznóólhoz hasonló kinézetű és nagyságú lomtároló épült, amelyet a lakók egy része támogat, mivel lomjaikat ide be tudják hajítani. Sajnos, a lomtárolóban építési anyagok, sőt vegyszerek is tárolásra kerültek, az egértetemekről nem is beszélve. A tároló látványa elsősorban a szemben lakó tulajdonosok életminőségét rontja.
Az építmény nem szerepel az építési tervekben sem, így a földhivatalban sincs bejegyezve.
Tiszteletteljes kérdésem lenne, hogy ilyenkor mi a lehetséges megoldás? Az ilyen építményeket le lehet-e bontani engedély nélkül?

Válaszát előre is köszönöm:
Dr. Kőszegi Éva

Ebtartás társasházban

Tisztelt ügyvédnő!
Néhány hónappal ezelőtt vásároltunk egy lakást,ahová egy kutyával beköltöztünk.Sajnos az egyik régi lakónak nem tetszik,hogy kutyát tartunk a lakásban és szólt a közös képviselőnek.A közös képviselő azt kérte,hogy kérjünk az alattunk,a felettünk és a mellettünk lakó tulajdonosoktól írásos beleegyezést a kutyatartáshoz,mert ez van a társasház szabályzatában.Mi úgy tudtuk,hogy tavaly ősszel az Alkotmánybíróság kimondta,hogy sem a társasház,sem az önkormányzat nem szólhat bele abba,hogy mit tartok a lakásomban.Azt szeretném tudni,hogy jogos-e a közös képviselő kérése?Köszönettel:Betti.

Kiköltözés utáni elszámolás!

Tisztelt dr. Izsák Orsolya!

Déberling Gergely vagyok és azért kerestem fel, mert érdeklődni szeretnék, hogy egy közös képviselőnek kiköltözéskor milyen kötelezettségei vannak és milyen határidőket kell(ene) tartania?
Mert mi 2016(!!!).01.15.-én elköltöztünk és ugye szerettem volna végelszámolást, hogy nem tartozunk a háznak, de a ház sem tartozik nekem semmilyen összeggel. Akkor a közös képviselő azt mondta, hogy 2016.05.31-ig megkapja az előző évi gázfogyasztás utáni számlát és akkor elszámolunk. Meg is kapta, telefonon említette, hogy X összeggel tartozik nekem a ház, azóta ilyen-olyan indokkal, de hárítja a kifizetést. Tudok valamit tenni az ügy gyorsabb lezárásért vagy mindenképpen meg kell várnom, amíg a közös képviselő "úr" szándékozik kifizetni a tartozását?
Köszönöm szépen válaszát!
Tisztelettel:
Déberling Gergely

társasházi közös tulajdonban lévő helység eladásának jogi útja

Tisztelt Jogásznő!

Régóta tervezzük társasházunk tetőszerkezetének és homlokzatainak teljes körű felújítását. Ehhez elég sok - de még mindig nem elég - pénzösszeget gyűjtöttünk össze felújítási alapként az évek során. Felmerült az a gondolat, hogy eladnánk a padlástér egy részét, illetve az alagsorban található légópincét.
Kérdésem az, hogy a társasházi törvényben hol olvashatók erre vonatkozó szabályok, hogyan kell egy ilyen folyamatot elindítani, hogy a törvénynek megfelelő legyen, illetve, hogy a tulajdonostársak rendelkeznek-e elővásárlási joggal és ez mit jelent pontosan (ha például kívülről valaki magasabb összeget ajánl, mint a tulajdonostárs, akkor mi a teendő?).

Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Borbála

Törvényesség teljes hiánya

Tisztelt Ügyvédnő!
34 éve lakom ebben a társasházban,és a közösképviseletet ezidáig a lakók valamelyike látja és látta el megbízási szerződés nélkül.SzmSz nincs,alapító okiratunk kb.38 évvel ezelőtti,mely alapján az akkori tulajdonosok kb.2/3-a már nem lakik itt.Takarítás nincs megoldva,beosztott hetirend alapján nekünk a lakóknak kell takarítanunk,amit én már nem akarok,de egyedül maradtam ebben a kérdésben.A többi lakó takarít mert úgy érzik,hogy ezzel költséget takarítanak meg amivel nem értek egyet.15 lakásos társasházban lakom,a 73nm után 6000Ft a közösköltségem,erről kapok egy átvételi bizonylatot,de további 2500Ft-ot kell még fizetnem képviseleti díjat,amiről papírt nem kapok arra hivatkozva,hogy ne kelljen adózni.Éves költségvetést közel 20 éve nem kapunk,mikor ezt egyik lakó szóvá tette a képviselőnk személyeskedésnek vette es ellene uszította a lakókat,de költségvetés még mindig nincs.Számvizsgáló bizottsággal nem rendelkezünk,senk nem ellenőrizheti a költségeket.Most közösköltséget fog emelni,arra hivatkozva hogy régen nem volt emelés már,de költségeink nem emelkedtek,tehát nem indokolt.Egy dolog talán ami indokolhatja,hogy a képviselő állítása szerint 7 éve nem fizettünk fűtésmérô leolvasási díjat és ezt részletben törlesztjük bár sem a felszólító levelet,sem a részletfizetési megállapodást nem mutatta meg nekünk,lakóknak.Elromlott nemrégiben a kaputeleefonom,melynek javítási költsége 12ezer Ft volt,mert cserélni kellett a készüléket,ezt velem akarta kifizettetni,én viszont közöltem hogy akkor az én nevemre állítsák ki a számlát!A szerelést végző cég megmondta hogy csak a társasháznak számlázhat,ezt közösköltségből szokták fizetni.Így nem fizettem.Közben az is kiderült hogy a társasház biztosításban van kaputelefon is,bár nem tudom kifizetette-e a biztosítóval,mert soha semmiről nem kapunk tájékoztatást mindig csak azt mondja hogy nincs pénze a társasháznak.Bankszámlánk sincs hogy ne kelljen számlavezetést fizetni.Most jelenleg azt terjeszti rólam hogy nem voltam hajlandó kifizetni a javítást emiatt a társasháznak kellett,így természetesen elkezdtek ellenszenvesen viselkedni a lakók velem szemben.A kérdésem az lenne,hogy ezek a felsorolt okok elegendőek-e ahhoz hogy jegyzőhöz forduljak és vizsgálatot kérhessek.Nem személyeskedni akarok a képviselővel szemben,hanem szeretném most már tudni mire megy el a pénzem,nem szeretnék tovább lépcsőházat takarítani,és szeretném ha törvényesen működnénk.A többi lakó aztal sincs tisztában hogy van olyan hogy társasházi törvény így kb.jelenleg az van hogy szintén személyeskedésnek lett véve az észrevételem,hogy miért bántom a képviselőt örülni kell hogy csinálja.Azt is felvetettem hogy bízzunk meg hozzáértő céget a képviselettel,de a képviselő mindenki meggyőzött arról hogy akkor 4-szer ennyi lenne a közösköltség és koszos lenne a lépcsőház ha nem mi lakók takarítunk hanem egy takarító.Egyébként “zsebbe” 250ft-ot kér havonta a nemlétező könyvelés vezetéséért is.
Válaszát előre is köszönöm
Üdvözlettel

Hunyorka

Garázsrész tulajdonjog módosítás

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!

Jelenleg van egy háromállásos egyterű teremgarázs, amelyben az egyik lakó eladta a részét a másiknak, és ez a másik új alapító okiratot szeretne aláíratni a tulajdonjog átírásához, úgy hogy az új rajzon két különálló garázs van, egy nagyobb és egy kisebb, és megemlítette hogy jó lenne elfalaztatni az ő dupla részét, viszont akkor én nem tudok kiszállni a kocsimból. A kérdéseim:
- törvényszerű-e az két lakó közötti adásvétel, holott a garázsrész az eladó tulajdonos lakásához tartozik az alapító okirat szerint, és nem tudom hogy külön eladhatja-e.
- ha a társasház 4/5-vel aláíratja az új alapító okiratot, mert talált más indokot is, amiért jó a többieknek, akkor ezt megteheti-e, és övé lehet ez a rész, és ha tovább megyek, elfalazhatja-e a részét.
- van-e elővásárlási jogom az eladott parkoló felére.

Tisztelettel,
B.T.

közös képviselővel kapcsolatos elszámolási vita

Kedves Hölgyem ! 2014-ben vettem egy kis társasházi lakást, mi azonnal beszereltettük a vízórát, majd a Vízművekkel kötött szerződés és az első számla bemutatása után a közös képviselő lecsökkentette a közös költséget. A LAKÁS A MAI NAPIG LAKATLAN, BEFEKTETÉSNEK VETTEM. 3 év elteltével (!!!) a ház nyilvántartásából kiderült, hogy nincs a Csatornaművekkel szerződésem.( a vizórával kapcsolatos adminisztrációt egy általunk megbízott ember végezte , ő sem, és a közös képviselő sem mondta, hogy ezt nekem kéne intéznem) A közös költséget visszamenőleg 3 évre felemelte a közös képviselő "köztes" költségre, amit nem fogadtam el. Ebben a városba speciális ez, külön működik a vízmű és külön a csatornamű. Nos, azonnal szerződést kötöttem a csatornaművekkel, és visszamenőleg befizettem a 3 éves tartozásomat : 4.700 Ft-ot. Ezt bemutattam a közös képviselőnek. Az elmúlt egy évben mindent megtettem az ügy rendezéséért,kétszer küldtem levelet térivevénnyel a közös képviselőnek, aki nem vette át ( igaz , az ő nevére címeztem, nem a Társasházéra), és változatlanul fenntartja, hogy tartozásom van a ház felé. A Csatorna műveknél utána jártam, a ház számláján a fenti 4700 Ft jóváírásra került régen. A vízóra állást kéthavonta küldöm a vízmű felé is, és a csatornamű felé is. Az elszámolás nem egyértelmű : a csatornamű a vízórával rendelkezők által beküldött óraállásokat feltételezem, hogy levonja a ház főmérőjéből, a fennmaradó rész pedig ugye a vízórával nem rendelkezők fogyasztása. Tehát gondolom, hogy 3 évig a ház fizette a mi fogyasztásunkat- hiszen 3 évig a csatorna művek felé én nem jelentettem óraállást - na de ezt jóváírta a csatornaművek, ahogy azt már említettem. Nincs semmi tartozásom a ház felé, én így gondolom, de sajnos a mai napig ki vagyok téve a ház faliujságján, miszerint van 28 ezer Ft tartozásom . Mit tudok még tenni ? Ügyvédeknél érdeklődtem, 20 ezer Ft egy ügyvédi felszólító levél megírás, (nullás igazolás miatt) ezt nem szerezném kifizetni ! Köszönettel, Andrea.

közös képviselővel kapcsolatos elszámolási vita

Tisztelt Andrea !

A Társasházi törvény nem nevezném túl jó jogszabálynak mindenképpen peres eljárásban tud érvényt szerezni igényének és ott már érdemes ügyvédet megbízni.

Üdvözlettel, dr. Izsák Orsolya

Egyszeri költség

Tisztelt Ügyvédnő!
SZMSZ hiányában a közös képviselőnek van-e joga közös költség emelésére, ezen felül egyszeri költség előírására? Ezekről a változásokról köteles-e a tulajdonosokat név szerint kiértesíteni.
Az éves közgyűlésen előírt egyszeri költség fizetési kötelezettséget az öt hónappal későbbi rendkívüli közgyűlés a határozatot visszavonta.
A lépcsőház 17 tulajdonosa közül 15 nem fizette be a jogtalannak tartott és a rendkívüli közgyűlés által visszavont egyszeri költséget.
A közös közös képviselő szerint a visszavonás ellenére fizetnünk kell, de hogy mire, azt nem tudja megmondani.
Milyen szankcióval élhet a közös képviselő. Kamatot SZMSZ hiányában számolhat-e fel?
Tisztelettel:
M. Richárd

egyszeri költség

Tisztelt M. Richárd !

Csak közgyűlés jogosult a közös költséget emelni, kivéve ha SZMSZ ettől eltérően nem rendelkezik.
Kamatot SZMSZ szerint vagy a jogszabály alapján számíthat fel.

Üdvözlettel: dr. Izsák Orsolya

Tisztelt Dr Izsák

Tisztelt Dr Izsák Orsolya!
Köszönöm válaszát.
M Richárd

Közös helyiség tulajdonjogának megszerzése.

Tisztelt Ügyvédnő!

6 lakásos társasházban lakom már 1995. óta.A társasház udvar felőli részén volt, 2,56 m2-es nagyságú közös WC. Miután minden lakó arra törekedett, hogy lakásában saját WC-t
alakítson ki,ezért közös szóbeli megegyezés alapján ezen udvar felőli helyiséget a lakásomhoz fordítottuk, csupán ajtó helyére, ablak került és így ez már 23 éve az én lakásom belsejéből közelíthető meg.
Sajnos az akkori közös képviselő nem rendezte a tulajdoni hányadokat a földhivatalnál, igy az a mai napig is kevesebb, mint a jelenlegi lakásom, ezzel a 2, 56 m2-es résszel. Most eladnám a lakásom és szeretném rendezni, hogy az alapító okiratban hibásan szereplő tulajdoni hányadom a valóságnak megfeleljen.Elég-e egy közgyűlési határozat arról, hogy a mai állapot bizonyítva legyen a lakók által?Mivel ez már 20 éve fennálló állapot,akkor térítésmentesen történt ennek a tulajdonrésznek a megszerzése, szóbeli egyezség szerint.A mostani közös képviselő szerint új alapító okiratot kellene nekem finanszírozni, de én vitatom, hogy ez az én költségem lenne, hiszen nem én tehetek róla, , hogy régen nem volt szabályosan elintézve ez az ügy.Várom és köszönöm válaszát!Tisztelettel: Deéné

Kedves Doktornő ! A

Kedves Doktornő !

A társasházi törvényekből mi vonatkozik egy 3 lakásos társasházra.Mivel távfütéses a ház, a kapcsolattartás miatt kénytelenek vagyunk közös képviselőt választani, Nem régen választottunk egy új képőviselőt, a régi azonban fenntartja magának a jogot, hogy csak az ő személyes részvételével intézheti az új a banki ügyeket. Van ennek jogi alapja ?
Tetőcsere előtt állunk, banki kölcsönt kell felvenni , számlákkal elszámolni stb.stb.Lehetetlen , hogy erre nem megválasztott emberhez kelljen igazodni a képviselőnek .
Lehet valahol utána nézni az ilyen kis házakra vonatkozó rendtartásnak ?

Válaszát előre is köszönöm.

Verebélyi Kincső

kedves Doktornő!

Tisztelt Verebélyi Kincső !

A rendtartását a Társasháznak az Szervezeti ás Működési Szabályzat valamint a társasházi törvény szabályozza, ennek keretin belül működik a közös képviselet.

Üdvözlettel, dr. Izsák Orsolya

kábelezés a társasház külső homlokzatán

Tisztelt Doktornő,
Egy het lakásos társasházban élek és a nappaliból a két szomszédos helyiségbe szeretném atvezetékezni a tv kábelt .
Nem szeretnék összetűzésbe kerülni a másik hat lakás tulajdonosával a falon elhelyezett kábelcsatorna miatt. Azt szeretném kérdezni, hogy kell e engedélyt kérnem a tulajdonosoktól ezügyben vagy egyszerűen hívjam ki a szerelőt.
Köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Vadkerti Adrienn

kábelezés a társasház külső homlokzatán

Tisztelt Vadkerti Adrienn !

Igen mindenképpen kérje a közgyűlés hozzájárulását.

Üdvözlettel, dr. Izsák Orsolya

Szennyviz elszallitas

Erdeklodnek hogy 2 lakasos tarsashazban kozos a pocegodor, mivel nincs csatornazva es az egyik lakasban 7fő lakik, masikban 2. Vizorak alapjan a 2x annyit hasznalo tulajdonos nem veszi figyelembe hogy nem 50-50%-ban kell fizetni a szippantos autot ami havonta 18.000.-ft hanem vizfigyasztas alapjan. Mit tehet a kevesebb vizfogyaazto?
Valaszat elore is koszonom!

Szennyvíz elszállítás

Tisztelt érdeklődő !

Hozzon közgyűlési határozatot a költségviselésre.

Üdvözlettel, dr. Izsák Orsolya

Használatbavétel

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!

7 évvel ezelőtt vettem egy új építésű társasházban (kb 600 lakás) egy lakást önerő befizetésével, a fennmaradó rész hitelből történt teljesítéssel. A fennmaradó hitel egy függőszámlán van mert a bank addig nem rendezi amíg a tulajdoni lapra nem kerülök mint tulajdonos bejegyzésre. A tulajdonosnak havonta írok, hogy ez mikor fog megtörténni de csak nemleges választ kapok azzal az ürüggyel, hogy sok a külföldi lakos és valamilyen nyilatkozatot még nem írtak alá. Személyesen elmentem a Földhivatalba, hogy utána járjak és a hivatalba is azt mondták, hogy nincs meg minden nyilatkozat.
Mit tudok ilyen estben tenni? mi a teendőm, hogy bejegyzésre kerüljek mint tulajdonos? Milyen jogaim vannak ezzel kapcsolatban? Eltudom-e adni ilyen estben?

Várom mielőbbi válaszát

köszönöm

T. Sz.

Használatbavétel

Tisztelt T.SZ !

Elég bonyolult a kérdése ráadásul jogilag nehezen kezelhető mindenképpen jogi képviselőt bízzon meg, esetleg keressen meg.

Üdvözlettel, dr. Izsák Orsolya

vízdíj, jogtalan hitelezés

Tisztelt Dr Izsák Orsolya!

Egy XIV. kerületi társasház közös képviselője vagyok, egyben a Ház egyik lakója. A Társasházban 5 lakás található. A 3. számú lakás tulajdonosa 2009 óta nem fizet vízdíjat. A Díjbeszedő Faktorház 2015 óta követeli a tartozást a Társasházon. A tartozást fizetési meghagyás útján a következő évben ráterheltettem a lakásra, melyet a tavalyi évben elárvereztek, a víztartozást pedig a tulajdoni lapról a XIV. kerületi Földhivatal törölte (a tartozás behajthatatlan volt). Az új tulajdonos azóta sem fizeti ki a tartozást, amelyet a Díjbeszedő Faktorház ismét a Társasházon követel. Időközben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak is megírtam a problémánkat, de ez a szervezet is a Díjbeszedő Faktorháznak adott igazat, mondván, a sortartásos felelősségvállalás értelmében a Társasház köteles kifizetni a 3. számú lakás díjtartozását. A kedden a Kossuth Rádióban elhangzott műsor értelmében azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy nem számítana az jogtalan hitelezésnek? Mi a teendő ilyen esetben?

Válaszát előre is köszönöm:

Almási Attila
közös képviselő

vízdíj, jogtalan hitelezés

Tisztelt Almási Attila !

Valóban egyetértek azzal, hogy a Társasház tulajdonosai nem fizethetik ki tehát nem hitelezhetnek a nem fizető tulajdonosok helyett. Jelenleg nincs megoldás a jogszabályok szerint fizetni kell.

Üdvözlettel, dr. Izsák Orsolya

Kérdés

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!
Én egy társasház közös képviselője vagyok. Segítségét szeretném kérni egy számomra kellemetlen ügyben. Társasház ahol élek 1961- be épült Lakói többsége szinte azóta itt lakik. Persze vannak akik már meghaltak és helyükre új lakók érkeztek. Én a kis családommal 15 éve élek ebben a nagy családnak mondható közösségben. Nos problémám a következő. Az egyik új lakó folyamatosan piszkál bennünket azzal, hogy ne álljunk meg az autóval a ház előtt, ami amúgy közterület és egy gimnázium hátsó megközelítéséhez út. Úgy gondolom semmi joga nincs ehhez, hogy piszkáljon és rendőrséggel fenyegessen bennünket hisz se tábla se felfestés nem tiltja a parkolást. Ő csak a lakást vette meg és nem a közterületből egy darabot. Kérem segítsen és adjon tanácsot a probléma megoldásához. T

Kérdés

Tisztelt T !

Azt gondolom, hogyha közterületen parkol, és ebből van a vita az nem társasházi ügy.

Üdvözlettel, dr. Izsák Orsolya

Számvizsgáló Bizottság ellenőrzése

Tisztelt Ügyvédnő

A Társasnázunban az ellenőrző Bizottság elvégezte az ellenőrzét
a 2014-2015-2016 évekre visszamenőleg 2017.oktober honapban.
A 2014-2015 közgyülés által elfogadott beszámoló volt.
Az ellenőrzés során kissebb hibákat tárt fel utolag.
Az Intéző Bizottságot a megállapitásokrol nem tályékoztatta
csak a kovetkező közgyülésen kész tények elé állitotta
a bizottság könyvelőjét valamint a Bizottsági tagokat.Az elnök
kérte a megállapitásokrol készült jegyzőkönyvet de nem kapot mert,hogy ilyet nem kell késziteni.Az Irodábol átadás nélkül kivitte az iratokat nem lehet tudni hogy kivel végezte a vizsgálatott.Szerintünk egyedül amely szabálytalan az iratok kivitele is átadás átvétel nélkül az is szabálytalan.Kérdésem hogy kell-e adni neki az elvégzett ellenőrzésről jegyzőkönyvet a megállapitásairól.

Válaszát nagyon szépen köszönjük .

Számvizsgáló Bizottság ellenőrzése

Tisztelt érdeklődő!

Javaslom irat kiadása iránti per megindítását.

Üdvözlettel dr. Izsák Orsolya

Elmeradás

Tisztelt Ügyvédnő

Érdeklődni szeretnék van-e valami lehetőség arra hogy magas közös költség tartozás esetén egy nagyobb befizetés mellett a tartozás egyrésze elengedhető el. Pl 1 milliós tartozás esetén 600 000 Ft befizetés mellett a maradék 400 000 elengedhető e.

Köszönöm válaszát

vizfelmelegítési dij

Tisztelt Izsák Orsolya!
Tàrsasházi lakásunkban, melyet nem használunk, tehát, sem a költségmegosztóval ellátott radiátor nincs bekapcsolva, sem villany es vizet sem hasznalunk. A közös kepviselöt értesitettem, hogy nem lakunk a lakásban, tehat semmit nem hasznalunk. Ennek ellenere a FOTAV reszère minden hónapban bizonyos m3 vizfogyasztást lead. Az ełözö vizóra csere után összesen 7m3 melegvizet használtunk. Azota nem használjuk a lakást de a mostani vizóra cseréig a 8 ev alatt 94m3 vizfelmelegitésidijat fizettetett ki velem 139.079,-Ft- értékben, az elhasznált 7m3- rel szemben, aminek értéke 6.532,-Ft. Kértem a közös kèpviselöt, többszöri ajanlott ès tértivevenyes levélben, hogy a továbbiakban ne számlazzon vizet és téritse meg a jogtalanult felszámolt összeget, soha semmilyen valasz nem erkezik és tovabbra is, most kevesebb mennyisegben, de fizettet velem vizfelmelegitési dijat. Kérem szíves tanacsát mit lehet tenni, mert ugy gondolom, hogy amit nem vásárolok meg, nem használok el, azért nem kellene fizetnem. Nyugdijas vagyok nekem ez hatalmas összeg föleg a semmiért kifizetni. Várom segitö válaszát. Tisztelettel Botykai Janosné

Szuterén helyiség beázása

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!

Egy belvárosi régi építésű társasházban van egy szuterén helyiségünk. A mennyezet két hosszanti sávban nedvesedik, feltehetően a ház rossz szigetelése miatt. A közös képviselő szerint a háznak csak csőtörésre van biztosítása, és nem tartja elképzelhetőnek hogy megtérítsék a javítást illetve a helyiség rendberakásának költségét. Szerintünk mivel a ház szerkezetében van a probléma ezért a javítást és az ingatlanunkban keletkezett kár helyreállításának költségét is a háznak kéne állnia.

Szeretném megkérdezni, hogy Ön mit gondol a problémáról? Adott esetben a vonatkozó törvény mely részére kéne hivatkoznunk?

Köszönjük a válaszát!

közös képviselet

Tisztelt Ügyvédnő!

A következő problémában kérnénk szépen segítséget,tanácsot.Társasházunkban 14 család lakik.Külsős közös képviselőt szeretnénk megbízni ,de a ház alapító okiratát 1 személy nem írja alá.Ezért senki külsős nem vállalja el a munkát sajnos.A házban senki se vállalja,mert idősek,betegek,csak nyűg mindenkinek.Hogyan lehet rávenni azt az egy személyt,hogy írja alá az alapító okiratot,milyen jogi lépéseket lehet tenni,vagy milyen más eszközök vannak.E mail címem:ricsicsi@vipmail.hu,had kérjem meg,hogy ide legyen kedves válaszolni.

Segítését,válaszát előre is köszönöm,tisztelettel:

Csebák Richárd

közös képviselet

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!

Társasházunk alapító okiratát az itt lakó 14 családból 1 személy nem írja alá.Külső személyt szeretnénk közös képviselőnek,de emiatt az 1 ember miatt(mivel nem írja alá az alapító okiratot) nem vállalja el senki sem a képviseletet..A házból senki nem akarja csinálni,mindenkinek csak nyűg,idősek,betegek.Mit lehet tenni ebben az esetben?

Válaszát előre is megköszönve,tisztelettel:

Csebák Richárd

közös képviselet

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!

Társasházunk alapító okiratát az itt lakó 14 családból 1 személy nem írja alá.Külső személyt szeretnénk közös képviselőnek,de emiatt az 1 ember miatt(mivel nem írja alá az alapító okiratot) nem vállalja el senki sem a képviseletet..A házból senki nem akarja csinálni,mindenkinek csak nyűg,idősek,betegek.Mit lehet tenni ebben az esetben?

Válaszát előre is megköszönve,tisztelettel:

Csebák Richárd

Kell a lakók beleegyezése új ablak vágásához?

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!

A tanácsát szeretném kérni a következőben.
Társasházban lakom. A lakásomban szeretnék egy új ablakot vágni a ház külső falára.

Ehhez szükséges ház többi tulajdonosának hozzájárulása? Ha igen, milyen arányban?
Ha igen, feltételezem, hogy írásos hozzájárulásuk szükséges. A beleegyező nyilatkozatnak, amit a többi aláiratok a többi lakóval, hogyan kell kinéznie? Tudna mutatni rá példát?

Az új ablak kertre nézne. Természetesen statikus adott rá szakvéleményt, az új ablak vágása statikai problémát nem okoz.

Ha a válasz adáshoz nem adtam elég információt, kérem jelezze!
Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Sajó Dániel

válasz tulajdonos levelére

Üdvözletem, kérdésem mennyi időn belül köteles a közös képviselet válaszolni a tulajdonos leveleire? Tisztelettel: Német hAngéla e-mail: nangelika@citromail.hu

Társasházi pince

Tisztelt Izsák Orsolya!

Hamarosan tulajdonosai leszünk egy debreceni társasházi lakásnak. A lakás két szintes, de a két szintet az eredeti tulajdonosok két teljesen különálló lakássá alakították, külön mérőórákkal. Az eredeti két szintes lakáshoz tartozik egy saját, kb. 6 nm-es pince. A tulajdonos egyelőre még ott lakik az alsó szinti lakásban, de megígérte, hogy amikor ők onnan elköltöznek (a közeljövőben), akkor a pincét nekünk adják el és nem annak a lakónak, akik majd az ő 2. emeleti lakásukat veszik meg. Ehhez képest a hét elején azt írta nekem a tulajdonos, hogy most döbbent rá, hogy a pince és a garázs egy helyrajzi számon szerepel, ezért a pincét külön nem adhatja el. Ez furcsa, hisz a két lakás is egy helyrajzi számon szerepel, osztatlan közös tulajdon. Érdekes módon a két lakást el lehet külön adni...
Továbbá azt is közölte velem, hogy pár nappal azelőtt volt lakógyűlés és a lakók megszavazták, hogy értékesítsék az egyik 10 nm-es tárolót és hogy mi azt megvehetnénk 1 millió forintért. Egyébként a tulajdonos korábban még azt is mondta, hogy abba a közös tárolóba nyugodtan pakolhatunk majd, hisz az mindenkié.
Most ott tartunk, hogy az ígért, zárható pince elvileg nem lehet a miénk, mert mi garázst nem szeretnénk venni, a közös, ajtó nélküli tárolót pedig éppen most készül eladni a lakóközösség. Nagyon feéháborítónak tartom a kialakult helyzetet. Egyrészt azért, mert nem értem, miért kellene a pincéért külön fizetnem, másrészt pedig azért, mert ha nem veszem meg a közös tárolót 1 millió forintért, akkor nem lesz pincénk. Ezt nagyon méltánytalannak tartom. A kérdésem az, hogy társasházi tulajdonosként milyen jogaim vannak, hogyan érhetném el mégis, hogy legyen pincém és ne kelljen érte fizetnem. Engem végképp nem zavarna, ha a másik új lakó garázsa és a mi pincénk egy helyrajzi számon szerepelne. Létezik, hogy egy pincért külön kell fizetni? A garázst megértem, de a pincét! Eddig ahány lakást csak láttam, mindenütt tartozott a lakáshoz pince.

társasházi birtokvédelem

Kedves Ügyvédnő!
Társasházban lévő , magas földszinti lakásunk folyamatosan leázik a felettünk lakó jóvoltából, A tulajdonos azonban nem engedi be sem a közös képviselőt, sem az általunk megbízott diagnosztikai céget, hogy kiderítsük a hiba forrását. A jegyzőnél is hiába kértünk birtokvédelmet, mivel már több, mint egy éve húzódik az ügy. A lakásban most már nem lakik senki, mert annyira penészes, lakhatatlan. Hova fordulhatunk segítségért?

Fürdőszoba felújítás

Tisztelt Orsolya!

Budapesti panel lakásunkban fürdőszoba felújítást tervezünk, amely radiátor cserével is jár. Eredetileg 2017 októberére terveztük a felújítást, de akkor nem kaptunk engedélyt a fűtés leengedésére a közös képviselőtől, azt javasolta, hogy a tavaszi ingyenes leengedés idejére tervezzük inkább a felújítást. Ma újból az engedélyéért fordultunk a május végi ingyenes leengedés érdekében. A közös képviselő azonban közölte, hogy valószínűleg most sem fogja engedélyezni a leengedést, mert ha az őszi fűtési szezon elindításakor probléma merül fel a mi felújításunk miatt, akkor 360 lakásban nem lesz fűtés, és ezt nem meri kockáztatni. Megoldási javaslata nincs, inkább nem javasolja egyáltalán a felújítást. A kérdésem, hogy a közös képviselő megtagadhatja-e egész évben az engedélyt a fűtés leengedésére?

házközponti fűtés elszámolása

A 76 lakásos társasházunk SZMSZ-e nem tartalmazza a külön tulajdonon belül nem mérhető házközponti fűtéssel kapcsolatban felmerült gázdíj elszámolására és megfizetésére vonatkozó részletes szabályokat” Az SZMSZ-ben mindössze annyi van leírva, hogy a közgyűlés a fűtési költség elszámolásának tartalmáról, megosztásáról, közgyűlési határozatban kell, hogy döntsön. 2 éve lakom itt, szerintem az elmúlt két fűtési szezon elszámolása ellentétes a társasházi törvénnyel. Van ugyan felszerelt költségmegosztó, az elszámolást a leolvasási adatok alapján végezték, de az alkalmazott módszer nem került az SZMSZ-be, nincs az előírt többséggel elfogadva. Sőt az elmúlt 2 évre vonatkozóan egyszerű többséggel sem született közgyűlési döntés.
Kérdésem, hogy az SZMSZ ilyen esetben visszamenőleg módosítható-e? Hogyan kell elszámolni, megosztani jogszerűen az elmúlt időszakokban a gázdíjat? A bíróság dönthet-e visszamenő hatállyal valamilyen elszámolási módszerről, vagy az alapterület arányos megosztás a helyes.

Közös helyiség / Villany- és gázóra tároló helyiség

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!

Felmerült egy kérdés a társasházi lakók között, ami kapcsán nem értek teljes egyet a közös képviselővel, ezért Örülnék, ha tudna segíteni, eligazitást nyújtani. Röviden összefoglalom. Társasházunk 3 emeletes, minden szinten egy közös (kb 3m2-es helyiség) taláható, amiben gázóra, villanyóra van felszerelve a szinten található lakáshoz tartozóan. A helyiség ajtóval rendelkezik, ablak nincs benne. Ez ha jól gondolom közös tulajdon, amit mi a szinten lakóknál található kulccsal zárunk. Felmerült a kérdés, hogy ebben a helyiségben mi tartható pontosan? Közös képveselő szerint semmi. Felmerült a kérdés, hogy szabad-e tárolni ott pl. babakocsit, gyerekkerékpárt. A lakókat nem zavarja, de a közös képviselő hivatkozik jogszabályokra (bár nem tudom pontosan melyikre...), hogy ott semmi éghető anyagot nem szabad tárolni. Érdekelne az Ön álláspontja ebben az ügyben, válaszát előre is hálásan köszönöm.

Üdvözlettel,
Gutmann Szabolcs

homlokzatfelújítás

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!
4 lakásos társasházban lakom. A lakótársaim úgy döntöttek, hogy homlokzatfelújítást akarnak végeztetni. A háznak felújítási alapja nincs. Kötelezhetnek rá, hogy a tulajdonhányadomnak megfelelően beszálljak az anyagi terhekbe?
Köszönettel,
Turi Gábor

SZB közgyűlés

Tisztelt Ügyvédnő!

Arról érdeklődnék, hogy az SZB elnökének mikor van joga közgyűlés összehívására? A törvény szerint akkor, ha a közös képviselő nem tesz eleget a közgyűlés összehívására vonatkozó kötelezettségének, ami május 31, ha jól tudom. Addig csak a 10%-os törvényben előírt tulajdonosi aláírás megléte után lehet közgyűlést összehívni?

Segítéségét előre is köszönöm!

vízvezeték csere

Tisztelt Dr. Izsák Ibolya!

A földszinti lakásunk konyhájában ereszt a társasházi vízvezetékcső, ami miatt a víz már a pincébe csepeg. A közös képviselő által kiküldött vízvezeték-szerelő csak úgy cserél vízvezetéket, ha mi a saját költségünkre leszedetjük a konyha csempéjét, kibontatjuk a falat.
Szeretném kérdezni, hogy mi a saját felelősségünkre és saját költségünkre más szerelővel kicseréltethetjük-e a csövet (akivel nincs szerződése a társasháznak), aki kisebb bontással meg tudja ezt oldani.
Köteles vagyok-e a társasház vízvezeték-szerelőjével dolgoztatni?

Köszönettel: Kovács Júlia

Tisztelt Dr. Izsák

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!
Egy 10 lakásos társasházban lakunk, plusz pince helyiségek, ahol a közösképviselőnk lassan 40 % tulajdonhányaddal rendelkezik. A lakások részben a nevén, részben a felesége nevén vannak. Folyamatosan újabb helyiségeket vásárol, köztük pincét is, így félő, hogy egymaga 50% fölött rendelkezik hamarosan, miközben így is van pár lakó, aki mindenben támogatja. A ház felújítási munkáiban nem haladunk semmit, tartok tőle, hogy arra játszik, hogy többségbe kerüljön, és minden döntés gyakorlatilag a kezében legyen, aztán akár elűzi a maradék lakókat és értékesíti a villát. Egy kétes hírű ingatlanossal is együttműködik, így még erősebb a gyanú. Van-e javaslata, hogy mit lehet ilyenkor tenni?
Köszönettel veszem válaszát előre is

Alapító okirat újra elkészítése

Társasházunk 1934-ben alakult és épült meg (eredetileg 4 albetéttel, amely 1946 ban 5 albetétre változott ). A háborúban megsemmisült az okirat, azóta nem készült új. Az albetétek megváltozását csak a földhivatali bejegyzések követik nyomon egyéb okirat nem. Eddig csak a szokásjog alapján működtettük a házat (közös kiadások fedezése teljes egyetértéssel.) Most szeretnénk alapÍtó okiratot készíteni, mert ennek hiánya akadályozza a nagyon rossz állapotban lévő társasház felújítását. Kérdésem: Milyen alapon kell elkészíteni az okiratot? Az alapító okirat"módosítása" jogcímén (hisz valaha létezett ilyen...) vagy teljesen új okirat készítendő. Tudtommal a módosításhoz nem kell a tulajdonosok 100%-nak hozzájárulása, de az új készítéséhez igen. Egy tulajdonos nem akar hozzájárulni az okirat elkészítéséhez. Van e módja a többségnek, hogy mégis tiszta viszonyokat teremtsen egy alapító okirat létesítésével?

Társasházi lakás magán megfigyelése kamerával

Tisztelt Dr.Izsák Orsolya.

Ha én magánszemélyként ,egy 10 emeletes társasházban ,a saját szintemen akarok a bejárati ajtóm felé egy kamerát felszerelni ,ami a bejáratomat figyeli . Annak van e törvényi akadálya !
1, Kell e a lakóközösségi 2/3-os többség szavazata ?
Mik vonatkoznak rá ?
2, Illetve ha a lift irányába helyeznék ki még 1 kamerát, azt miyen jogi szabályozással tehetném meg .
Ha megtehetem egyáltalán.

Köszönettel.. László

Társasházi lakás több tulajdonossal

Tisztelt Hölgyem!
Ezúton érdeklődöm, hogy mi a teendő abban az esetben, ha egy társasházi lakásnak 2 tulajdonosa van 50-50%, akik testvérek. Az ingatlant az egyik testvér lakja, aki megállapodás értelmében a lakás összes költségét viseli.
A lakáson közös költség hátralék halmozódott fel, melynek befizetésére az ott lakó tulajdonost felszólították, de a nem ott lakó tulajdonost csak a behajtásról értesítik.
Milyen arányban terheli a két tulajdonos társat a fellépő költség és a hátralék befizetése?
Megtéríthető a hátralék és költség osztottan a tulajdoni hányad arányában?
Amennyiben a lakásban lakó tulajdonos az általa felhalmozott hátralékot nem fizeti meg, behajtható a teljes költség az ingatlant nem használó/lakó tulajdonoson?
Válaszait előre is megköszönve, tisztelettel
Tulajdonos

Takarítás

Tisztelt Ügyvédnő,
Az lenne a kérdésem, hogy egy társasházban a heti egy alkalomra szóló lépcsőház takarítást ha egy lakó elvállalja, a ház a közös gyűlésen megbízást ad neki meghatározott összegért, akkor azt hogyan lehet jogilag lepapírozni? Milyen munkavállalónak minősül ilyenkor? Az adózás vonzata is érdekelne (itt úgy született a megállapodás, hogy a ház adózni fog és a munkavállaló csak egy igazolást kap majd az éves bevallásához)?
Mi a teendő akkor, hogyha ez a munkavégzés már néhány hónapja folyik (szóbelei megbízás alapján) és még nem történt semmiféle írásbeli felkérés és nem történt kifizetés sem? Visszamenőleg ezt hogyan lehet írásba foglalni, illetve az adózást egyben rendezni?
Segítségét előre is köszönöm,
Ildikó

6 lakásos TH fizetési számla nélkül

Tisztelt Ügyvédnö ,

2017 júniusától én intéztem az új tuladonosokra esö közös költségek elszámolását. 2017 szeptemberében egy rendkivüli közgyülésen engem választottak meg közös képviselönek és
a lakásonként fizetendö havi 5.000 forintos közös költség hozzájárulásáról is dönttöttünk.
Van -e kötelezettség 6 lakásig egy TH-i fizetési számla megnyitára ?

Üdvözlettel

Adatok élesítése

Keresse fel a Magyar Társasházkezelő nyilvántartó rendszert és élesítse adatait!