Társasházi jogász válaszol


Tisztelt érdeklődő !

Amennyiben kérdése van speciális társasházi ügyben, dr.Izsák Orsolyának ezen fórumon keresztül tegye fel kérdését.
A válaszom az érdeklődők által megadott tényállási elemekhez igazodnak, értelemszerűen ha nem az összes információ áll rendelkezésemre a válasz nem is tükrözheti le a tényleges jogi megoldást.
MINDEN HÉTEN CSÜTÖRTÖKÖN VÁLASZOLOK KÉRDÉSEKRE.
Aki a fórumon részt vesz egyben hozzájárul ahhoz, hogy a Dr.Izsák Orsolya Ügyvédi Iroda által jegyzett facebook oldalon a hírfolyamban kérdéseiket és a választ közzé tehetik.
(A hozzászólások moderálás után jelennek meg!)

Hozzászólások

Szellőző járat

Tisztelt Ügyvédnő!

4 emeletes panel lakás földszintjén élek családommal, három gyermekkel és párommal negyedik gyermekünket várjuk. Az utóbbi két napban a WC mögött elhelyezkedő szellőző járatból ijesztő, fura, kaparászó, mocorgó hangok szivárognak ki. Felhívtam közös képviselőmet, elmeséltem neki problémámat és segítséget kértem a szellőztető járat feltérképezésében, esetleges tisztításában. Sajnálatos módon - a lehető legfinomabban fogok fogalmazni - nem tanúsított érdeklődést a problémát illetően, hiába fejeztem ki aggodalmamat az esetleges fertőzések veszélyeiről.
Az volna a kérdésem, hogy esetemben a közös képviselő közbenjárása a leghathatósabb eszkaláció? Azaz neki kell segíteni megoldani a problémát? Olvasatomban igen. Esetleges továbbra is fennálló tartózkodó magatartás esetén mi volna a további teendőm azt illetően, hogy felszólítsam, rábírjam a hatáskörének gyakorlására?

Köszönöm előre is válaszát!
Tisztelettel,
Balázs

Plusz közösképviseleti díj a megfizetett közösköltség felett.

Jó napot.
Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy egy 10 lakásos társas házban lakunk ahol a közösképviseleti dijjon felül pluszban negyed évente körübelül 30 ezer forintot kér a közös képviselő udvar takarítás címen amihez nem tud számlát adni, viszont a lakóház rendeben tartása a mi dolgunk sajat költségen.
Az lenne a kérdésem ezt így követelheti a közösképviselő, hogy sem elszámolni mire költi ( a lakó közösség tartja saját pénzből rendben a közös helységeket) sem számlát nem tud róla adni.
Köteles vagyok fizetni, ha nem akkor ezt hova kellene bejelentenem?
Köszönöm válaszát! E.

megkülönböztetés

Tisztelt Cím!

Érdeklődöm, hogy megtámadható-e a többi lakóval szemben való negatív diszkrimináció vagy az egyenlőség elvébe ütközően, illetve egyéb más miatt az alábbi helyzet.
A közgyűlés megszavazta 2006. 05.08. hogy egy belső kertel rendelkező társasház 1 db lakójának 2db parkolóhelyért nem kell fizetnie egy kis terület kertgondozása miatt (fűnyírás, sövényvágás). Télen, ősszel, tavasszal semmilyen gondozást nem végez az illető. Az összes többi lakónak fizetnie kell havonta a parkolóhely használatért. Nincs annyi parkolóhely, ahány tulajdonos be szeretne állni az autójával. Emiatt a többieknek külön fizetniük kell éves kerületi parkolást vagy alkalmanként parkolójegyet kell venniük. Véleményem szerint, akiknek az utcán kell parkolniuk ugyanolyan joguk lenne a benti parkoláshoz. Bárki más is elvállalhatja a "kertgondozást", hogy ingyen parkolhasson.

"Érdekes módon a ennek az ingyen parkoló tulajnak a felesége a számvizsgáló bizottság tagja,aki mindig, mindent rendben talál.

Amennyiben megtámadható, kérem írja meg melyik törvény alapján.

Köszönettel

Hunijasz

Veszély

Jo estét kívánok.
A mi társas házunkban ,a forduló aljától nyílnak az ablakok.
Az a gond hogy veszélyben vannak a gyerekeink emiatt,4 éves gyerek és 2 éves gyerek.
Az említett ablak a második emeleten van,mi a harmadik emeleten lakunk,ahányszor becsukjuk,a közös képviselő,meg mások kinyitják,pedig akármelyik gyerek ki eshet ha nem fogjuk a kezüket.
Ugye milyen egy kis gyerek,oda rohan hogy kinézne hogy mi van kint,és megtörténik a nagy baj.
Az a kérdésem mi a teendő ebben az esetben. Hová forduljak,vagy kihez forduljak.
Még annyi hogy a közös képviselő itt lakik a másodikon,és mindenbe bele köt a gyerekekkel kapcsolatban.
Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm.

tetöablak csere/javítás

Üdv!
Tavaly vásárolt társasházi lakás tetöablaka a tárgy. A tetöablak a tetö hibás vízelvezetése miatt elkorhadni látszik, lassan csak cserével javítható. A vízelvezetés hibája miatt beázás is történt a tetötéri szobában. A kérdés az, hogy a tetöablak (mint külsö hélyszerkezeti elem) cseréjét a társasháznak kell e finanszíroznia. Hogy kell belekezdeni egy ilyen müveletbe? A csere nyilván csak a tetö megbontásával végezhetö el. Mi alapján történik ennek a megállapítása?

Közös vagy magán tulajdon

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!
A segítségét kérném, hogy a társasház alapitó okiratában szereplő: a közös tulajdonban maradó részek 12. pontja szerint a "Csatorna alap és ejtővezeték a külön tulajdon leágazó vezetékéig" értelmezése miatt.
Ez a vezetékszakasz csak ezt a lakást érinti, melyet az alattunk lakó lakásából lehetne megjavítani, mert a ház alatt a földszinti aljzat alatt van a hiba.
Kérem szíveskedjen segíteni, mert a lakók között azóta is vita van, hogy közös vagy magán tulajdon.
Köszönettel:
B.Judit

Dohányzás erkélyen

Tisztelt Orsolya!

Egy kis lakóközösségű társasházban élünk. Márciusban beköltözött a szomszédunkba egy láncdohányos házaspár kisgyermekükkel. A problémánk, hogy az erkélyüket használják a dohányzásra, ezáltal mi nem nem tudunk, akkor szellőztetni, amikor szeretnénk, mert az összes dohányfüst beáramlik a lakásba, főként a gyermekeink szobájába, és a mi hálónkba! Volt olyanra is példa már, hogy mi is kint voltunk az erkélyünkön a gyerekekkel, és nem zavartatták magukat, ugyanúgy rágyújtottak, és nem érdekelte őket, hogy kisgyermek van a közelben. Arról nem is beszélve, hogy a lépcsőházban sem lehet emiatt nyitva az ablak, mert akkor azt is ellepi a cigaretta füst. A közös képviselőnk nagyon nem tud a helyzettel mit kezdeni. Mi szeretnénk a házirendbe beletetetni, hogy legyen tilos a dohányzás az erkélyen, amennyiben az más lakók kárára történik. Az alapítóokirat szerint az erkély is a magántulajdonhoz tartozik, és a közösképviselő emiatt azt mondja, hogy ezért az erkélyen való dohányzást nem szabályozhatjuk a házirendben. De ezt mi nagyon nehezen tudjuk elfogadni, hogy egyszerűen nekünk, mint nem dohányzóknak kellene alkalmazkodnunk a dohányosokhoz, és körülbelül őrt állni az ablaknál, amikor az nyitva van, ha nem szeretnénk dohányfüstöt a lakásunkba. Ráadásul ki is jelentették, hogy őket nem érdekli az, hogy hozzánk jön be a cigaretta füst, és nem is hajlandóak változtatni az erkélyen való dohányzáson.
Kérdésem, hogy mit lehet ebben a helyzetben tenni? Érdemes birtokvédelmi eljárást indítani, vagy jogi útra terelni a probléma megoldását?

Várom válaszát!
Köszönettel,
E. Krisztina

Meghatalmazás

Tisztelt Orsolya!

Jelenleg éppen KK és Gondnok váltás előtt állunk mert nem vagyunk megelégedve velük. Eljutottunk odáig, hogy összehívtuk a közgyűlést, 24% igényelte az összehívást s ezen személyek szerettek volna anonimitást élvezni a gondnokunk agressziója miatt is.
Itt szeretném megkérdezni, hogy törvényileg helyes-e ,hogy a KK a jövőbeli közgyűlést összehívó levele mellé csatolta azon személyek nevét , aláírását, tulajdoni hányadát akik anonimitást szerettek volna élvezni a Gondnok és egyes lakók felé?

Továbbá másik sarkalatos kérdésem:
Gondnokunk gőzerővel keresi fel azon idős személyeket akik nem akarnak válltozást mondván nem törődnek a társasház balyos dolgaival. Megteheti-e gondnokunk akik cégként van szerződésben a társasházunkal, hogy meghatalmazásokat gyűjt saját maga újraválasztására?

Előre is nagyon köszönöm a válaszait!
Ági

Kié vajon a csatornaszakasz?

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya ügyvédnő!
Nemrég vásároltunk egy 30 nm-es kis társasházi lakást, amely az 1960-as évek közepén épült. A belső vezetékek cseréje, vízvezeték, áramvezeték, ami a lakáson belül van, megkezdtük. Sajnos egy olyan konstrukciós hibája van az egész épületnek, amely a szennyvízelvezetést érinti. Minden felsőbb lakásból a szennyvízvezeték az alatta lévő lakásban, szabadon láthatóan, a fürdőszobában csatlakozik bele a fő elvezető csőbe, azaz a felső szomszédunk szennyvize az én fürdőszobámban egy eternit csövön keresztül folyik a közös vezetőcsatornába a WC-m felett, a fejem felett. Nos ez a régi eternit cső már átszivárog, még csak nedvesedik, de véleményem szerint a fürdőszoba felújítása előtt ezt mindenképp meg kell oldani.
A közös képviselőnek kétségei vannak, hogy ez a társasház feladata lenne. Véleményem szerint ez társasházi feladat, egyrészt mivel az egész házat érintő konstrukciós hiba, amely minden lakást előbb, utóbb érinthet, másrészt önmagában egyik lakásban sem megoldható külön a probléma, nem egyszerű leáztatás, hanem szennyvízelvezetési és közegészségügyi probléma (egyrészt a szennyvíz veszélyes anyag, másrészt a régi eternit cső azbesztet tartalmaz). Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Lipovszkyné Szlovák Zsuzsanna

közösköltség ill. rezsi elmaradás

Kedves Orsolya! Vásároltam egy lakást, de az előző tulaj felhalmozott 500 e Ft tartozást, amit nem hajlandó kifizetni. Az alapító okiratban benne van, hogy egyetemlegesen felel az eladó és a vevő. A lakásban lévő vízóra és hőmennyiség mérő allását a közösképviselőnek kell leadni és ő számlázza a a közös költséggel együtt minden hónapban. A lakáshoz van egy villanyóra, a Démásznál azt mondták, hogy a birtokbaadásnál leolvasott óraállásig az eladó fizeti a tartozást. Nekem, csak onnantól kell fizetni. Én szeretném kifizetni az elmaradt 9 hónap közösköltségét, de a víz ill. a fűtést nem. Megtehetem? Szeretném ha a ház az eladón hajtaná be ezeket a rezsi költségeket. Üdvözlettel: Bóna Rita

Társasház felújítása

Tisztelt Ügyvédnő,
Társasházunkban üzleti tevékenységet végző cég (kávézó) működik.
A társasház tetőtér beépítés fejében felújításra kerül. Erről szerződésünk, érvényes kivitelezési engedélyek vannak.
Az állványzás időpontja miatt a kávézó azt kérte, halasszuk ezt szeptemberre.
Megjegyzem azonnal is kezdődhetne a kivitelezés.
Az előzetes közgyűléseken soha nem merült fel kérdésként, aggályként ez a kérdés.
Most hogy megvannak az érvényes kivitelezési engedélyek, nemcsak az időpont lett csak miattuk elhalasztva, de pénzt is kérnek.
Forgalom kiesés miatt 3000000 forintot.
Állításuk szerint állvány alatt nem müködhetnek, nem lehet nyitva a teraszuk.
A terasz tehát a nyári hónapokban működne, szeptembertől pedig nem.
Mit tehet ilyenkor a lakóközösség aki egyértelműen zsarolt helyzetben van.
A prompt forgalomcsökkenését velünk fizettetné ki, a felújítás utáni értéknövekedést pedik megköszöni.
Válaszát megköszönve
Üdvözlöm

Galac Zoltán

zgalac@hotmail.com

Közgyűlési szavazás eredményének utólagos újraszámolása

Tiszelt Ügyvédnő!
Lakóházunkban az éves közgyűlésen szavazással döntöttünk egy szűk kör által tervezett felújítás ellen, ezt jegyzőkönyvben is rögzítették. A számolást a köz.képviselő és a jegyzőkönyv-vezető végezte, a pontos számokat nem kötötték az orrunkra.
Két nappal később a közös képviselő megüzente az egyik lakóval, hogy a lakógyűlés után újraszámolta a szavazatokat, hibázott a számolásnál, így mégis a felújítás-pártiak nyertek. Kérdésem az, hogy megteheti-e ezt? Érzésem szerint ennek nem ez lenne a szabályszerű módja. Hogyan kell eljárni ilyen esetben? (A gyűlésről készült jegyzőkönyvet is így, a történteket és az eredményt átírva tervezi kiosztani a lakóknak.)
Köszönettel,
A Lakó

kutyatartás a társasházban

Tisztelt Cím!

A társasházban megtilthatja a lakók többsége vagy a közös képviselő a kutyatartást? Az Szmsz-be bele lehet foglalni kutyatartást tiltó rendelkezést? Ha benne van az SZMSZ ben megis és nem jogszerű, hova lehet fordulni jogorvoslatèrt? Hol lehet a tarsashazi SZMSZ-t megtekinteni? Előre is köszönöm válaszát. Gábor

elektromos kábelek cseréje

Tisztelt Ügyvédnő!

Szeretném megkérdezni, hogy mik lehetnek a jogi következményei annak a lépésnek, hogy ha idő hiányában én a közgyűlés összehívása előtt saját költségen kicseréltetem a ház elektromos kábelének egy részét? (a kapacitás növelés csak így valósítható meg a lakásunkban) Sajnos a közös képviselő hölgy nem egyezett bele a közgyűlés összehívása nélkül, amely viszont max 30 napig elhúzódhat. Sajnos a munkálatok miatt nagyon sürgős ez a lépés.

Kérdésem arra irányul, hogy ha mi ezt a közgyűlés összehívása előtt megtesszük, számolnunk kell- e bármi jogi következménnyel?

Válaszát előre is köszönöm

közös képviselet

Tisztelt dr. Izsák Orsolya!

Az alábbiakban kérem a segítségét:
Végezhet- e közös képviselői tevékenységet az, aki magánszemély, nem tulajdonos az ingatlanban, nincs társasházkezelői végzettsége, de a tevékenységet díjazás ellenében teszi?
Kell-e minden esetben, hogy a közös képviselőnek legyen társasházkezelői végzettsége?

Válaszát előre is köszönöm: Andrea

Közös tulajdonú tároló

Tisztelt Orsolya!
2014-ben vásárolt lakásomhoz közös tulajdonú tároló szokásjog alapján lett átadva. Kinézte magának ezt az egyik tulajdonos, és a ház birtokvédelmet kért 2017-ben ellenem a jegyzőnél, mondván azt nekem át kell adni kiürítve. A birtokvita azonban 2014-ben már el is kezdődött, szóval bőven meghaladta annak időtartama az egy évet.
A Ptk 5:8.§ (1) bekezdése alapján a birtokos egy éven belül a jegyzőtől is kérheti az eredeti
birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését (tehát a bíróságtól is). Az egy éven túli
birtoksértések esetén a jegyző nem járhat el, ezek az ügyek kizárólag a bíróság hatáskörébe
tartoznak. Folyamatos birtoksértés esetén a határidő tekintetében az elkövetés kezdő időpontja a
mérvadó.
A jegyző határozatát el kell fogadni ebben az esetben, miszerint ki kell ürítenem a tárolót és át kell adnom 3 napon belül, vagy nem jogos a kérés.
Eljárhat e ilyen esetben a jegyző? Ha az ügy egy évnél régebbi?
Az alapító okirat, mely jelenleg is hatályos egyébként kimondja," hogy a közös tárolókat az eddig kialakult használati rend szerint birtokolják továbbra is."
Én a tároló kulcsát megkaptam az előző tulajtól, nem loptam, nem feltörtem stb.
Az önkormányzat azzal érvel, hogy a bíróságtól kérhettem volna jogorvoslatot..Na de ha törvény kimondja, hogy a jegyző nem járhat el az ügyben, akkor miért kellene vagy kellett volna a bírósághoz mennem?
Én úgy gondolom,ha nekik valami problémájuk van, akkor a bírósághoz kell menniük, nem pedig a jegyzőhöz.
Köszönöm válaszát:
Kisnémeth Szilvia

kérdés.

Kedves címzett!

Amennyiben az alapító okirat szerint a társasház osztatlan közös tulajdonát valaki beépíti és a saját lakásához csatolja, az kötelezhető a jogsértő cselekedetének saját költségen való megszüntetésére, tehát a közös tulajdonon álló szoba visszabontására? Amennyiben igen, mi ennek a leggyorsabb módja?

Köszönöm!

Közlekedő az ingatlanhoz csatolása

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A társas házunk földszinti lakója lakásfelújításba kezdett, ennek körében a lakás bejárata előtti 2,446 m2 nagyságú lépcsőházi közlekedőt az ingatlanjához kívánja csatolni. Ezáltal a bejárati ajtaját át szeretné helyezni a postaládák helyére.
Szavazásra bocsájtották ezt a kérdést.
Pozitív döntés esetén vállalja, hogy a saját tulajdonában lévő terasz burkolatának felújításakor elvégzi a szigetelést, mely a garázs fölött található. Vállalja a postaládák áthelyezését, illetve a kukatároló és a földszint lépcsőházának kifestését.
Kérdésem az volna, hogy az ilyen jellegű kisajátítás mennyire jogszerű?
Milyen arányban kell lennie a pozitív szavazatoknak?
Milyen értéket képvisel ez a lépcsőházi közlekedő és, hogy ezek a közös használatban lévő terek kinek a tulajdonát képezik? A tulajdonosok közös tulajdona? A tulajdonosoknak kellene kifizetni ezt a részt?
Előre is köszönöm a válaszát.
Hajnal.

két társasházat elválasztó kerítés ügye

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!

A következő ügyben szeretném segítségét kérni:
A társasházunk udvarának jobb oldali kerítése nagy mértékben megrongálódott. A kerítés a szomszéd ház udvarától választja el a mi kertünket. Ezt szeretnénk megcsináltatni. Ebben az esetben a kerítés felújításának költsége minket terhel vagy a szomszéd házat ?

Köszönettel:
Petróczy Borbála

Vízdíj probléma.

Tisztelt Orsolya.
Az lenne a kérdésem köteles vagyok-e a társasház évekkel előtti vízdíj hátralékát én is törleszteni. Egy éve vásároltam a lakást és maga a lakásnak nem voltak hátralékai.Én fizetem becsületesen a vízdíjat. Mivel a társasháznak 500 ezer ft hátraléka keletkezett meg szavazták a részlet fizetést mely a közös költségben fog jelentkezni. Én rá kérdeztem a a közös képviselőre ez ügyemben, de azt a választ kaptam..köteles vagyok fizetni én is.Akkor most,hogy is van??? Én fizessem más sarát mikor nem rég költöztem oda???Akkor ha én is hátralékot csinálnék,mert nem fizetek...semmi gond a lakók majd kifizetik...ez vicc! Köszönöm válaszát. Tisztelettel Lászlóné

babakocsi tároló

Kedves Orsolya!

Egy régi építésű 4 emeletes társasházban lakunk, Hamarosan megszületik a babánk és most kismamaként a lakásszövetkezettel kell harcolni a babakocsi tároló miatt.

Minden lépcsőházban anno volt egy babakocsi tároló, amit közösen használtak.
Viszont ezt a helyiséget x évvel ezelőtt eladták egy lakással együtt és azóta ez egy lakónak a tulajdona.

A lakásszövetkezet nem hajlandó semmit sem tenni ez ügyben, azt mondta beszéljünk a tulajjal, hogy beenged e...
Véleményem szerint ennek nem így kellene működnie.

Mit lehet ilyenkor tenni? Nem lehet kötelezni a lakásszövetkezetet arra, hogy akkor építsen vagy nevezzen ki egy másik tárolót erre a célra?

Előre is köszönöm válaszát!

közös képviselő magatartás

Tisztelt DR. Izsák Orsolya!

Kérdésem a következő!

Egy 12 lakásos társasház lapos tető szigetelését szeretnék megcsináltatni. 2 hónapja van egy közös képviselő aki a saját vállalkozójával szeretné a tető kivitelezését megoldani,amivel nem is lenne baj ha szakszerűen csinálná.Homlokzat burkolók,tetőszigetelés nem a szakterületük. Felvetettük hogy legyen még árajánlat más szakemberektől is ,mert a szigetelés formája (5 cm) nem a szabványnak megfelelő lenne. A közös képviselő kijelentette ,hogy ő nem dolgoztat másik vállalkozóval csak azokkal akiket ő hoz. A férjem nagyon ragaszkodik hogy legalább 20 cm legyen a szigetelés.
A lakók többsége is az 5 cm szigetelés mellett vannak,mert a közös képviselő meggyőzte hogy ez így lesz helyes !!! Mi hoztunk másik árajánlatot amiben kifejezett tetőszigetelő cég mérte fel a tető állapotát és adott egy árajánlatot. Ezt teljes mértékben elutasította a lakó közösség. Ezt el is fogadjuk.
A kérdésem: Lehet a közös képviselőnek ilyen kijelentést tenni,hogy nem dolgoztat másik vállalkozóval,függetlenül attól ,hogy a lakok fizetnek?
A másik kérdésem: van rá lehetőség arra hogy miután nem értek egyet a kivitelező munkával ami a későbbiekben félő ,hogy problémát fog okozni(hő szigetelés,víz szigetelés terén) ,érvényesíteni azon igényemet,hogy tudomásul veszem a döntést és a tető a többségi szavazat alapján lesz megcsinálva, de ha bármilyen gond merül fel a tetőszigeteléssel kapcsolatban a jövőre nézve nem szeretnék fizetni semmi javítást.Hivatalosan a jegyzőkönyvben szerepelhet ez? és bírósági ügyben megállja a helyét? Ha ez a gondolatsor nem jó tudna valamilyen tanáccsal szolgálni ,hogy védve legyünk?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Juhász Zoltánné

közös képviselő magatartás

Tisztelt DR. Izsák Orsolya!

Kérdésem a következő!

Egy 12 lakásos társasház lapos tető szigetelését szeretnék megcsináltatni. 2 hónapja van egy közös képviselő aki a saját vállalkozójával szeretné a tető kivitelezését megoldani,amivel nem is lenne baj ha szakszerűen csinálná.Homlokzat burkolók,tetőszigetelés nem a szakterületük. Felvetettük hogy legyen még árajánlat más szakemberektől is ,mert a szigetelés formája (5 cm) nem a szabványnak megfelelő lenne. A közös képviselő kijelentette ,hogy ő nem dolgoztat másik vállalkozóval csak azokkal akiket ő hoz. A férjem nagyon ragaszkodik hogy legalább 20 cm legyen a szigetelés.
A lakók többsége is az 5 cm szigetelés mellett vannak,mert a közös képviselő meggyőzte hogy ez így lesz helyes !!! Mi hoztunk másik árajánlatot amiben kifejezett tetőszigetelő cég mérte fel a tető állapotát és adott egy árajánlatot. Ezt teljes mértékben elutasította a lakó közösség. Ezt el is fogadjuk.
A kérdésem: Lehet a közös képviselőnek ilyen kijelentést tenni,hogy nem dolgoztat másik vállalkozóval,függetlenül attól ,hogy a lakok fizetnek?
A másik kérdésem: van rá lehetőség arra hogy miután nem értek egyet a kivitelező munkával ami a későbbiekben félő ,hogy problémát fog okozni(hő szigetelés,víz szigetelés terén) ,érvényesíteni azon igényemet,hogy tudomásul veszem a döntést és a tető a többségi szavazat alapján lesz megcsinálva, de ha bármilyen gond merül fel a tetőszigeteléssel kapcsolatban a jövőre nézve nem szeretnék fizetni semmi javítást.Hivatalosan a jegyzőkönyvben szerepelhet ez? és bírósági ügyben megállja a helyét? Ha ez a gondolatsor nem jó tudna valamilyen tanáccsal szolgálni ,hogy védve legyünk?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Juhász Zoltánné

szmsz és házirendről irásos szavazás

T. Ügyvédnő! Azt szeretném kérdezni az Ügyvédnőtől, hogy lehet- e egyszerre irásban szavazni az szmsz-re és a házirendre. Nagy társasházról van szó, sok lakásról. A házirendben is az eredetihez képest sok ponton van változás.
De szavazni a csatolt szavazó lap szerint egyben kell:
igen nem és tartozkodommal.

Hogy kell akkor szavaznom például. ha nekem az egyik házirendi pontban az eredeti jobb volt,mint a módósitandó.

Valami törvény tiltja esetleg a pontok szerinti szavazást vagy ezt a közösképviselő dönti el?
köszönöm a segitségét

DOLOGÖSSZESSÉG

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya !
Kérdésem :
Egy 8 lakásos társasház fsz lakását eladta a tulajdonos tárolóval , gk beállóval együtt (dologösszeség) re hivatkozva , a lakás , a tároló, a gk beálló külön helyrajzi számon szerepel.
Én szeretnék egy gk beállót vásárolni , gyakorolhatom e az elővásárlási jogomat ?
Válaszát köszönve
Üdv N.Pál

Tetőfelújjítás

Kedves Orsolya!
Kérdésem a következő lenne:
A társasház ahol albérletben élek tetőcserére szorul.
Ezt el is döntötték, hogy felújítása lesz.
A tulajdonos ennek a költségét a közös költségembe "építené" bele.
Én ezt úgy gondolom nem jogos, szerintem ez a tulajt terhelő költség és nem róható át az albérlő közös költségére, hiába ott élek.
Jól gondolom?
Amennyiben igen kérem indokolja.
(Szerződésben nincs semmi ilyen vagy ehhez hasonló rész, hogy ezeknek a költségét nekem mint albérlőnek kellene állni vagy beépíthető a közös költségembe)
Válaszát előre köszönöm!

A lakáson belüli radiátor javíttatása kinek a dolga?

Tisztelt Asszonyom!

10 emeletes, 1973-ban épült panellakás, 4. emelet, Budapest
A lakás saját tulajdonban van, radiátor (eredeti) a 2 szobában, konyhában és fsz-ban van. A szelepek, tömítések cseréje, javítások elvégzése a társasházi gondnok vagy a lakástulajdonos feladata?
Mi az amit már a tulajdonosnak kell intéznie?
A költségek, amik felmerülnek meddig tartoznak a házra, közös képviseletre és mely költség az, ami kizárólag a tulajdonost terheli.
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Andrea

extra kiadásokról való szavazás érvényessége

Tisztelt dr. Izsák Orsolya!

Kérdésem lényege az, hogy a közgyűlés által megállapított közös költségen felül egyszerű többségi szavazással kötelezhető vagyok - többletösszeg befizetésére.
Konkrétan lakáskassza számára történő, 5000 Ft-os többlet befizetésére, illetve Lakáskasszahitel felvételére.
Tehát szavazhat-e a többség arról, hogy olyan anyagi terheket vállaljak, amik meghaladják az anyagi erőforrásaimat, miközben a társasház működtetéséhez szüksége közös költséget természetesen fizetem.

köszönettel

Tóth Anna

Kéménybéleltetés

Tisztelt Dr.Izsák Orsolya!

Az alábbi problémával kapcsolatban érdeklődök, hogy milyen jogi megoldás lehetséges.

A társasház ahol lakom 2006-ban épült. A lakás turbó (de nem kondenzációs!) gázkazánnal adta át a kivitelező 2006-ban. A társasház gravitációs gyűjtőkéménnyel építették meg. A társasházban 4 szinten vannak lakások, azaz egy gyűjtőkéményre 4 turbó gázkazán van bekötve.
Sajnos a 12 éves kazánom most kezd elromlani. Szeretném kicseréltetni a készüléket. Jelenlegi 813/2013/EK rendelet alapján csak kondenzációs kazánra tudom cserélni a kazánomat, más lehetőségem nincs. A kondenzációs kazán a kéménybe csak saválló kéménybélelés után lehet bekötni. Mivel gyűjtőkémény ezért a földszinttől a tetőtérig kellene béleltetni. Ráadásul a kéménybéleltetés után a másik három tulajdonos is csak kondenzációs kazánt köthet a kéménybe, holott ezekben a lakásokban még jól működik az eredeti turbó gázkazán. Én jelenleg fűtés és melegvíz nélkül vagyok mert nem lehet a kazánomat javíttatni. Kötelezhezem-e a többi tulajdonost hogy a közös gyűjtőkéményt közösen béleltessük ki és arra is hogy vásároljanak és szereltessenek be új kondenzációs kazánt, hisz amíg ezt nem teszik engem akadályoznak abban hogy fűtött és melegvízzel ellátott lakásom legyen?

Köszönettel:
Schuszter Anita

házközponti fűtés

Tisztelt dr. Izsák Orsolya!

A társasházunkban házközponti fűtés van egyedi mérőórákkal, és nem alkalmaznak korrekciót, mert a közgyűlés ezt a lehetőséget nem szavazta meg. Érdeklődni szeretnék, hogy a házközponti fűtés elszámolására, illetve a korrekció alkalmazására elérhető-e jogszabály? A lakásunk első emeleti mely alatt nyitott folyosó van, ezért a fűtési költségünk duplája mint a felsőbb szinteken lévő lakásoké.

Köszönettel:
Özcan Réka

Közös képviselő kötelezettségvállalása

Tisztelt Ügyvédnő! Társasházunkban az SZMSZ-el ellentétesen a közös képviselő egy a biztosítónál bejelentett szennyvízlefolyó hiba kapcsán úgy cseréltette ki a csövet, hogy sem nem pályáztatta a munkát, sem több árajánlatot nem kért be, illetve a 100.000 Ft-ot meghaladó volta miatt nem terjesztette a számvizsgáló bizottság elé, annak ellenére, hogy az adott időszakban üléseztünk, de erről hallgatott. Egy vállalkozóval irreálisan magas összeg ellenében végeztette el a munkát, melynek kb. 1/3-át térítette meg a biztosító, mivel előre közölten annyit tartottak indokoltnak. Több mint fél év elteltével a vállalkozó ügyvédi felszólítást küldött a társasház részére, melyre csak most derült fény a leváltásakor, a felszólítást követő két hónappal. Kérdésem ki kell-e a különbözetet fizetnünk? Érdemes-e vállalni a fizetési meghagyással való ellentmondás útján a pert?
Tisztelettel:

Csurka László
szb elnök

Közös képviselő kötelezettségvállalása

Tisztelt Ügyvédnő! Társasházunkban az SZMSZ-el ellentétesen a közös képviselő egy a biztosítónál bejelentett szennyvízlefolyó hiba kapcsán úgy cseréltette ki a csövet, hogy sem nem pályáztatta a munkát, sem több árajánlatot nem kért be, illetve a 100.000 Ft-ot meghaladó volta miatt nem terjesztette a számvizsgáló bizottság elé, annak ellenére, hogy az adott időszakban üléseztünk, de erről hallgatott. Egy vállalkozóval irreálisan magas összeg ellenében végeztette el a munkát, melynek kb. 1/3-át térítette meg a biztosító, mivel előre közölten annyit tartottak indokoltnak. Több mint fél év elteltével a vállalkozó ügyvédi felszólítást küldött a társasház részére, melyre csak most derült fény a leváltásakor, a felszólítást követő két hónappal. Kérdésem ki kell-e a különbözetet fizetnünk? Érdemes-e vállalni a fizetési meghagyással való ellentmondás útján a pert?

Felujitàs

Ha a tàrsashàz hitelt vesz fel,de én a ràm eső összeget
egy összegben fizetem,akkor milyen kötelezettségeim
maradnak a tàrsashàzzal szemben?

katasztrófavédelem

bejárás volt a társasházban, amiről nem is tudtam, nem is értesitettek.
a bejárati ajtóm mellett volt egy 20 cm. széles kis polcos szekrény, amire állitólag megbüntettek engem 30 ezerre.
azért 30 ezerre, mert ezen a folyosón a 4 évvel ezelötti bejárásnál is gond volt, ( akkor 10 ezer volt a birság, a szomszéd részére, mert én még nem laktam itt akkor)
hivatkoznak az ismételt bünelkövetésre... mely rám nem vonatkozhatna...
másrészben, a folyosó 150 cm.széles, igy a kötelező 120 cm. vonulási szélesség meg van.
a bejárás után, a th.-at teljesitési határidőre szólitotta fel a katasztrófavédelem, de ez idő alatt sem értesitettek, csak amikor már ez letelt, kerestek telefonon meg, hogy birság van a számomra.. és fizessek.
Kérdezném, milyen jogon fizessek ? a közösképviselő elmulasztott értesitést küldeni, holott tudja nem tartozkodom sokat a lakásban, külföldön dolgozom..
a ismételt bünelkövetésben sem vagyok szereplő...
és ha már ismételt, akkor a két lakásnak kellene ezt kifizetni, attól függetlenűl hogy a másik lakásnál most nem volt kint semmi...
Kérném tisztelt ügyvéd asszony iránymutatását, mitévő legyek.
Köszönettel: Kovács Péter Budapest

katasztrófavédelem

bejárás volt a társasházban, amiről nem is tudtam, nem is értesitettek.
a bejárati ajtóm mellett volt egy 20 cm. széles kis polcos szekrény, amire állitólag megbüntettek engem 30 ezerre.
azért 30 ezerre, mert ezen a folyosón a 4 évvel ezelötti bejárásnál is gond volt, ( akkor 10 ezer volt a birság, a szomszéd részére, mert én még nem laktam itt akkor)
hivatkoznak az ismételt bünelkövetésre... mely rám nem vonatkozhatna...
másrészben, a folyosó 150 cm.széles, igy a kötelező 120 cm. vonulási szélesség meg van.
a bejárás után, a th.-at teljesitési határidőre szólitotta fel a katasztrófavédelem, de ez idő alatt sem értesitettek, csak amikor már ez letelt, kerestek telefonon meg, hogy birság van a számomra.. és fizessek.
Kérdezném, milyen jogon fizessek ? a közösképviselő elmulasztott értesitést küldeni, holott tudja nem tartozkodom sokat a lakásban, külföldön dolgozom..
a ismételt bünelkövetésben sem vagyok szereplő...
és ha már ismételt, akkor a két lakásnak kellene ezt kifizetni, attól függetlenűl hogy a másik lakásnál most nem volt kint semmi...
Kérném tisztelt ügyvéd asszony iránymutatását, mitévő legyek.
Köszönettel: Kovács Péter Budapest

Közös költség hátralék behajtás és/vagy jelzálog bejegyzés

Tisztelt Ügyvédnő!

90 lakásos társasházunkban két lakónak van immár évek óta húzódó, mára több mint félmilliós közös költség tartozása. Noha a törvényben le van írva, mégsem mindannyiunk számára világos, hogy a fizetési felszólítástól a végrehajtásig mennyi idő telik el a legrosszabb esetet feltételezve, azaz mennyi az optimális worst case átfutási idő. Másik kérdésem, hogy a jelzálog bejegyzés párhuzamosan indítható-e a fenti eljárással, vagy az egyik kizárja a másikat?

A fenti, a fórumon publikálható kérdéstől elkülönítve adom meg a nem publikus e-mail címemet, ahová megtisztelő válaszát köszönettel várom: tarto.robert@onbox.hu.

Tisztelettel,
Tartó Róbert

Közgyűlés részvételi arány

Üdvözlöm!
Szeretném kérdezni, hogy ha a meghirdetett rèszközgyűlés, és az azt követő kb 1/2 óra elteltével meghirdetett megismételt rèszközgyűlésen egy tulajdonos sem vesz részt, akkor utóbbinál a napirendi pontjaiban szereplő elszámolás, felújítás, karbantartás stb.. minden esetben változtatások nélkül elfogadottnak minősülnek akár a saját akár az osztatlan részre vonatkozóan? Bár a közös tulajdonú részeknél a többi épület szavazatai számítanak gondolom.
Vagy új rèszközgyűlést kell majd összehívni.
(8 épületből álló,de külön gazdálkodó épületek, osztatlan közös tulajdonú részekkel,èpületenkènti K.gyűlesekkel.
Köszönöm válaszát!
Péterné

számvizsgáló bizottság egyik tagja lemondott

Kedves Dr. Izsák Orsolya !
Elfogadható- e, jogszerű-e a társasház működése, ha SZMSZ szerint 3 főből áll a számvizsgáló bizottság s a társasházunk számvizsgáló bizottságának egyik tagja lemondott?
Szükséges-e közgyűlést tartani és új tagot választani, vagy a megmaradt 2 fő bizottsági tag is továbbviheti az ügyeket?
Előre is köszönöm a választ!
P.Judit

lakószövetkezet müködésének felülvizsgálata

Kedves Dr. Izsák Orsolya!

Egy éve vásároltam egy lakást, természetesen az adásvételi szerződésben bele van írva, hogy per és tehermentesen.
Az 1 év alatt azonban sok eddig nem ismert dologra derült fény?
- Kiderült, hogy a társasházat (több másik társasházzal együtt) egy lakásszövetkezet üzemelteti amelynek jelentős adóssága van, ez az adósság természetesen nem az utóbbi 1 évben keletkezett.

Kérdés:
- A társasház korábbi tartozásaiért én mint új lakó tartozom-e anyagi felelőséggel? A közös költséget terhelhetik-e más a szövetkezetbe tartozó társasházak adóságával? Nekem ki kell -e fizetnem azokat az adósságokat, amelyekhez semmi közöm, hiszen per és tehermentesen vettem a lakást?

- Az egy év folyamán az is kiderült, hogy a társasház üzemeltetése nem kielégítő: pl. mindenfelé értesítés nélkül, hivatalosan nem takarítanak mert a takarítót nem tudják megfizetni

Kérdés:
- A lakásszövetkezet nem lenne -e köteles tájékoztatnia a lakókat a helyzetről, és mivel a takarítóknak nem fizetnek, és nincs szolgáltatás kérhet-e ugyanannyi közösköltséget (takarítási díjjal terhelve) a lakoktól mint eddig?

- A szövetkezetet emailben megkérdeztem, az év elején, hogy ugyan mondják már meg milyen tételekből áll a közös költség, és közöljék az eddigi egyenlegemet. Válaszul, nemhogy azt nem tudták közölni, hogy mi az egyenlegem, de még az sem volt a nyilvántartásukban, hogy az adott lakásban én lakom (annak ellenére, hogy beköltözésemkor lejelentkeztem náluk, és kértem közös költség csekket).
Ezek után 4 hónapja, nincs lehetőségem, a közösköltség befizetésére, mert nem tudom, hogy az egyáltalán mennyi, és a lakásszövetkezet nem tudja megmondani, hogy mennyi pénzt fizettem be eddig.

Kérdés:
- Van-e felügyeleti szerve a lakás szövetkezetnek? A fenti kérdésekre nem kötelező lenne válaszolniuk? Hova fordulhatok panasszal ez ügyben?

-A szövetkezeti működést sehogyan sem találom nem, hogy hatékonynak, de egyáltalán működőnek sem.

Kérdés:
- Hogyan lehet kérvényezni a ház kiválását a szövetkezetből?

A válaszait előre is köszönöm!
Tisztelettel,
H. Tamas

társasház kezelői munka -ev-ból Bt.

Tisztelt Ügyvédnő!
A férjem társasház kezelőként tevékenykedik, egyéni vállalkozóként. A társasház kezelői képesítést én is megszereztem és Bt. formájában a már meglévő társasházainál együtt szeretnénk dolgozni, azonos jogkörrel. Neki főállása van és korlátozottabb az ideje, ezért gondoltuk, hogy "besegítenék" neki, de jelenleg nincs jogköröm hozzá.
A kérdésem az lenne, hogy a közgyűlésen először le kell mondania a férjemnek és a Bt megválasztását szavazás elé bocsátani (akár más jelentkezőkkel együtt, mintha új közös képviselő választás lenne), vagy elegendő szavazásra bocsátani azt, hogy a férjem továbbra is ellátja a társasház kezelői tevékenységet, de Bt. formájában az én közreműködésemmel? Szeretnénk ezt minél egyszerűbben meglépni, de úgy, hogy jogszerű legyen. Előre is köszönöm válaszát.

Társasház terasz

Tiszteletem!
Szeretném megkérdezni, hogy társasháznál mien papirikat kell kérnem a kőzös képviselötől arra, hogy a lakok bele egyezenek a földszinti házamhoz épitesek egy teraszt egy pontosan úgy ki nézőt mint az ővèk .
Már voltam az épitéi osztályon nem kell engedélyeztetni , mert még a társasház tulajdin az meg mindenkinek van terasza csak pont nekem nincs és nem lenne 1 méternél magasabb sem, csak a közös képviselőnk nem nagyon hajlandó segiteni.
Ezért kellene a segitség mert már csak a lakók engedélye kell , azért , hogy teljese hivatalos legyen nehogy utána legyen bajon belőle.
Előre is köszönőm a válaszát.

Tetőszerkezet- Harmónia lakópark

Tisztelt Ügyvédnő!
Egy 35 lakásos társasházban lakunk, tetőtéri lakásban. Sajnos beázik a lakásunk. Két tetőrész, pont az előterünk felett találkozik. A biztosító elutasította a kérelmünk, mivel a tetőszerkezet problémája okozza a beázást, így csak a közös képviselő járhat el. A közös képviselő lakógyűlésen azt mondta, hogy nem kér árajánlatot a tető javításra, mert még az árajánlat is sokba kerül. Mivel a probléma egyenlőre csak bennünket érint, így a többi lakót nem is zavarja.
Létezik olyan törvény, ami bennünket megvéd? Én nem intézkedhetek a tető javíttatásról, mert nem vagyok közös képviselő. Ő meg meggyőzi a többi lakót, hogy az nem is kell. Hogyan tudjuk a lakásunk állagát megóvni?
10 éve fizetünk pénzt felújítási alapba és a tetőt mégsem akarják rendbe hozni.
Hová, kihez tudnánk fordulni a problémánkkal?

Tároló hozzáférés ellehetetlenítése

Tisztelt Dr Izsák Orsolya,

A társasházban több tároló is van. Csak az egyik, most eladandó apróba tudtam minimális helyhez jutni, ahol a babakocsit tárolom, ezt négyen használjuk. Most ezt az apró rekeszt a társasház 40 évre bérbe akarja adni, a többihez nem nyúlnak. Más tárolóhoz nem fogok jutni, mert vagy nem adnak kulcsot vagy már tele van. Ez régi tapasztalat és harc konklúziója.
Kérdések:
Sima többség elég a bérbeadáshoz vagy én meg tudom egyedül is vétózni?
Hogyan dönt a ház, kinek adja bérbe, ha több jelentkező van és megszavazták?
Mit tehetek, ha megszavazták és így nem lesz helyem? Polgári pert indíthatok, de az halatmas stressz, kiadás a nyerséghez képest?

Előre is köszönöm,
K. Ilona

Tároló hozzáférés ellehetelenítése

Tisztelt Dr Izsák Orsolya,

A társasházban több tároló is van. Csak az egyik, most eladandó apróba tudtam minimális helyhez jutni, ahol a babakocsit tárolom, ezt négyen használjuk. Most ezt az apró rekeszt a társasház 40 évre bérbe akarja adni, a többihez nem nyúlnak. Más tárolóhoz nem fogok jutni, mert vagy nem adnak kulcsot vagy már tele van. Ez régi tapasztalat és harc konklúziója.
Kérdések:
Sima többség elég a bérbeadáshoz vagy én meg tudom egyedül is vétózni?
Hogyan dönt a ház, kinek adja bérbe, ha több jelentkező van és megszavazták?
Mit tehetek, ha megszavazták és így nem lesz helyem? Polgári pert indíthatok, de az halatmas stressz, kiadás a nyerséghez képest?

Előre is köszönöm,
K. Ilona

Szolgalmi út a telkünkön

Tisztelt Orsolya!
2017.09. hónapban költöztünk be 1 emeletes 4 lakásos társasház földszintjébe. Egy régi (kb 1960-ban) épült társasházról van szó, meglehetősen nagy közös telekkel.
A telken keresztül halad át egy szolgalmi út, amit a szomszéd üres telek melletti társasház lakói használnak.
A mellettünk levő üres telken is áthaladva a mi telkünkön keresztül hajtanak rá az aszfaltos útra.
Ezeknek a felhasználóknak rendelkezésre áll egy saját lehajtó egy másik aszfaltozott útra, de azt kerítéssel elzárták, illetve rossz kivitelezés miatt az autójuk küszöbe leér a betonszegélyre.
Nem biztos hogy érthetően írtam körül a helyzetet, de az a lényeg, hogy ha szakszerűen és megfelelő módon egy pár méteres szakaszt kiépítenének, a saját telkükről egyből az aszfaltozott útra tudnának menni gépkocsival. De ehelyett 2 telken keresztül haladnak át az autóikkal.
Erről sem írásos megegyezés nem született, és a folyamatosan rongálódott telkünk rendezési költségeibe sem adnak támogatást, illetve a mi telkünk használható felületéből vesznek el az út által. ezt a "szolgalmi utat 10-20 éve használják.

Ennek orvoslása ügyében kérném az ön segítségét, milyen jogi lehetőségeink vannak és mivel kényszeríthetőek arra hogy a saját telkük rendezésével építsenek utat.

Másik kérdésem a következő:
A társasházi lakók közül a közös képviselőnek 2 garázsa, a mellettünk lakóknak 1 garázsa van. Magunk részéről a közeljövőben szeretnénk 1 garázst kialakítani a közös telken, ahogy a többi lakó is tette. Viszont a garázssor mellett (ahol az övék van kialakítva) már a szolgalmi út helyezkedik el, ezért nem tudom a garázsunkat addig megépíteni, amíg az ügy nem rendeződik.
Nem tudom hogy a közös telekre írásos megállapodás nélkül lehet e saját garázst építeni, mert a többi lakó és a közös képviselő így tett. Ezek könnyű szerkezetes garázsok és magam is könnyű szerkezeteset szeretnék építeni, ami nem engedélyköteles.
Hogyan járhatok el ez ügyben, hogy hivatalos, tisztességes és becsületes formáját találjuk meg a dolgoknak? Fizetnem is kéne a közös tulajdon kisajátításáért, kiépíthetem a szolgalmi útra a garázsomat, és ez helyénvaló?

Jogilag mennyire vagyok előnyben?

Válaszát hálásan köszönöm.

Jó egészséget, kitartást és örömöt kívánok a munkájához.

Kaiser Csaba

Egy társasházban két közös képviselő?

Tisztelt Ügyvédnő! Kérdéssel keresem Önt.
Különös helyzettel szembesültünk 29 lakásból álló társasház lakóiként. Az épület két ütemben készült el még a 80-as években. Először a mi oldalunk, a 29 lakásos rész, majd pár hónap mulva a másik rész 44 lakással került átadásra. Most derült ki, hogy egy alapító okirat készült és az egész 73 lakásnyi terület egy helyrajzi számon van nyilvántartva. Amikor az első ütemű 29 lakásba beköltöztek a lakók elkezdődött a gazdálkodás és közös képviselőt is választottak. Így történt a második ütemben a 44 lakásnál is. Azóta mindkét oldalon történt már változás a közös képviselőt illetően. A 29 lakásos részt 3 éve egy ingatlankezelő kft képviseli, a másik oldalon egy magánszemély a közös képviselő. A 29 lakás képvieletét ellátó kft a tetőnk esetleges felújításának lehetőségeihez kereste az információkat, amikor szembesült a fentiekben vázolt helyzettel. Álláspontja szerint ha a ház mindkét részének képviseletet ugyanaz a képviselő látja el akár a külön gazdálkodás fenntartásával is "maradhat minden a régiben" Ez esetben a 29 lakásos és a 44 lakásos házrész is kaphat egymástól függetlenül is akár banki hitelt is egy nagyobb munkálathoz. A visszafizetési kötelezettség azonban egyetemleges, vagyis ha az igénybevevő házrész nem tudja teljesíteni a törlesztést a másiki oldalnak helyt kell állni. Igaz ez ebben a formában? Mit lehet erről tudni?
A KFT vállalná a 44 lakásos rész kezelését is, de úgy tudom, hogy az ott lakók nem szeretnének változtatni. Az Ő képviselőjük azonban nem vállalná a további 29 lakás képviseletét - ha erre vonatkozó felkérét kapna. Véleménye szerint jogilag kellene a helyzetet rendezni, külön helyrajzi számot kérve a két résznek és két új alapító okiratot kllene készítetni. Lehetséges ez a változat? Ha igen, hol keressük a vonatkozó joganyagot?
Szíves válaszát, tanácsát tisztelettel megköszönöm a lakótársak nevében is. B.Gyuláné

Fűtésproblémák

Tisztelt dr Izsák Orsolya!

Házközponti fűtéses társasházban lakom, ahol évek óta az elavult fűtésrendszer miatt akadozik sokszor a fűtés, és hiába szavazták meg a lakók a felújítást, a számvizsgáló bizottság elnöke sose hagyja jóvá az anyagi részét. Jelenleg második napja fűtés nélkül maradt a lakásom (megjegyzem
sokadjára) és nem igazán kapok érdemleges választ, ha egyáltalán felveszik a telefont. Milyen lehetőségei vannak a lakóknak egy érthetetlenül makacs számvizsgálóbizottsági elnökkel szemben, illetve egyéni szinten milyen elvárásaim lehetnek a társasház felé, jogosult vagyok-e bármilyen kártérítésre, de legfőképp milyen eszköz áll egy lakástulajdonos rendelkezésére, ha a ház menedzsmentjének, vagy egyes tulajdonosoknak a hibájából komfortját veszti az otthonom, akár csak átmenetileg, illetve 12-14 fokban vagyok kénytelen aludni, élni.
A felújításra bőven van tartaléka a társasháznak, a közös költség részeként fizetem a fűtést, állandó összeget, sose volt kevesebb, még abban az évben sem, amikor december közepére lett csak először fűtésem.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Faludi Borbála

házirend át nem adása - házirendi kivonat

Tisztelt Ügyvédnő!
Nem régiben vásárolt lakásom felújítását a múlt héten kezdtem meg. A felújítás zajjal járó tevékenységei miatt a Közösképviselő által kinevezett lépcsőházi megbízott telefonon megkeresett, hogy a házirend szerint a felújítást reggel 8:00-tól 16:00ig végezhetem. Természetesen a beszélgetést követően jeleztem a szakemberek felé, hogy legyenek kedvesek egy másik nap visszajönni, mert délután 4 elmúlt. Mivel a lakás megvételekor házirendet nem kaptam és a jelen érvényben lévő a lépcsőházban nem érhető el, kértem hogy egy példányt jutassanak el részemre, hogy az abban foglaltakat be tudjam tartani. Azóta a Közösképviselőtől is többször kértem, hogy adjanak számomra egy házirendet, ahol látom, hogy 16:00kor be kell fejeznem a munkálatokat.
A mai napon egy Házirend kivonatot juttattak el felém a jelen érvényben lévő házirend helyett, ahol kiemelték, hogy a felújításokat reggel 8 és délután 16óra között kell elvégezni.
A még mindig kérdéses és tisztázatlan 16:00 miatt számomra extra költségek keletkeznek a szakemberek kiszállási díja miatt. (Nekik se mindegy hogy a munkát két napra kell elosztaniuk vagy be tudják fejezni 18:00ig)
Kérdésem az lenne, hogy ez esetben ha nem jutok érvényes házirendhez és valószínűsíthetően a Közösképviselő által megadott kivonat fals adatokat tartalmaz, mely fórumhoz fordulhatok, hogy egy jelenleg érvényben lévő házirendet beszerezzek.
Illetve vonatkozhat e rám más szabály mint az ottlévő többi lakóra, azokra akik nem kaptak ilyen kivonatot?
A Közösképviselő állítása szerint azért nem tud számomra házirendet adni, mert az egy régi, elavult és még nem módosították meg, majd a következő közgyűlésen lesz ez napirendi pont. Adható e ki házirend kivonat a tényleges házirend helyett? Főleg úgy hogy pont ami kérdéses nem tisztázott és bizonyított számomra, ez így nekem nem egy közgyűlésen elfogadott dokumentum.
Kérném tájékoztasson, hogy ez esetben milyen szabályt kell betartanom a felújítással kapcsolatban.
Köszönöm segítségét!
B.M.

Kell e fizetnem a fűtés energiadíját, ha nem használom?

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya !

Lakásunkban leszereltük a radiátorokat. A vezeték végeket olyan módon zártuk el, hogy az újra csatlakoztatás csak a teljes épület fűtésleállításával lehetséges.
A közgyűlésen kérésemet, hogy csak a fűtésrendszer engem terhelő karbantartási díját kelljen fizetnem elutasították.

Van e valami jogszabály, amire hivatkozva elérhetem, hogy az általam fel nem használd energia díját ne kelljen kifizetnem?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel!
Nagy Sándor

Kistársasház és állattartás

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!
Hat lakásos társasházunk alapító okirata (87-ben készült) szerint háziállat tartása csak közgyűlési határozattal engedélyezett. Egyik lakó mégis enélkül először egy, majd most már kettő kutyát tart a lakásában, amelyek ugatásukkal zavarják a lakókat. Kérdezem, hogy az alapító okirat kötelező jellegére hivatkozva a közgyűlés kötelezheti-e a lakót a kutyatartás megszüntetésére. (A kerületi eb rendelet nem szabályozza a kérdést.)
Válaszát várom és köszönöm.
Éva

Adatok élesítése

Keresse fel a Magyar Társasházkezelő nyilvántartó rendszert és élesítse adatait!